całka
karola171991: ∫ cosx/sinx dx = ln Isinx I + C chciała bym się dowiedzieć dlaczego tak jest
skoro w całkach funkcji elementarnych niema takiego wzoru
wiem że ∫dx/ sinx = ln I sinxI + C , ale w powyższym przykładzie ten cosx mi nie pasuje
4 lut 16:55
karola171991: Dowiedziałam się z innego źródła jak się z tym uporać, więc wstawiam tu odpowiedź jakby ktoś w
przyszłości miał podobny probelm
eżeli licznik jest pochodną mianownika to tak to wygląda , stosujemy to nie tylko przy
funkcjach trygonomerycznych ale takż enp przy wielomianach np . ∫2x+3/x2+3x−2* dx =
ln[x2+3x−2] sposob ten można stsować zawsze w funcjach wymiernych jeżeli licznik jest o
stopień niższy od mianownika − wtedy mozemy sobie wymnażac licznik albo od niego odejmowac
zeby uzyskać porządana postać a stale wyłączamy przed znak calki
4 lut 17:55