Dzielenie wielomianów
Pablo: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) = (x2 - 3x + 1)2009 przez wielomian P(x) =
x2 - 4x + 3
Zrobiłem to tak:
(x2 - 3x + 1)2009 = (x2 - 4x + 3) * Q(x) + R(x)
i R(x) wyszło mi x + p bo wiadomo że reszta musi być o jeden stopień niżej od dzielnika
kx+p i k=1 bo współczynniki przy najwyższych potęgach są takie same. Czy R(x) = x + p
wystarczy?
3 lut 15:49
Pablo: tam jest do potęgi 2009
3 lut 15:51
Pablo: tam jest do potęgi 2009
3 lut 15:51
Eta:
Witam! pomogę Ci!
najpierw policz miejscazerowe wielomianu
x2 - 4x +3 = 0 policz delte i x1 i x2 czekam !
3 lut 15:57
Pablo: Δ= 4 x1 = 1 x2 = 3
3 lut 15:59
Eta: Świetnie!
teraz policz
W(3) i W(1) czekam!
3 lut 16:02
Pablo: W(1) = -1 W(3) = 1
3 lut 16:04
Eta: Pięknie!
teraz tak jak rozumowałeś
R(x) = ax +b bo stopnia pierwszego
czyli
W( 3) = 1 to a*3 +b = 1
W(1)= -1 to a +b= -1
rozwiąż ten układ i juz masz a i b
po wyliczeniu a i b
masz już R(x) jak wstawisz konkretne a i b
podaj mi co Ci wyszło? i to bedzie juz koniec rozwiazania !
3 lut 16:11
Pablo: a = 1 b= - 2 czyli R(x) = x - 2
Dziękuję bardzo za pomoc
3 lut 16:14
3 lut 16:15
Eta:
Wiesz już? ,że zawsze trzeba policzyć miejsca zerowe
tego wielomianu przez który dzielimy!
3 lut 16:16
Pablo: Będę pamiętał, jeszcze raz dziękuję
3 lut 16:17
Eta: OK

Powodzenia!
3 lut 16:18
Pablo: ... na maturze

Pozdrawiam
3 lut 16:19
Eta: Oooo! superrr! ...
3 lut 16:20