macierz,równanie płaszczyzny,pochodna,ekstremum,całka
marta9: Cześć, czy mógłby ktoś pomóc mi rozwiązać te zadanka ? To nie jest praca domowa− to
egzamin,który już z resztą pisałam

A teraz potrzebuje informacji czy dobrze czy źle

(opcja,że wstawie swoje odpowiedzi a ktoś mi sprawdzi odpada bo ostro kombinowałam a nie mam
kopii)
Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc !
Pozdrawiam
1) Dana macierz A= 2 1 3
1 0 1
3 −1 2
obliczyć A
2−3A
2) Znaleźć równanie płaszczyzny zawierającej 3 pkty: P1(1,0,1) ; P2(2,1,3) ; P3(3,−1,2)
3) Obliczyć pochodną funkcji y=ln(e
2x +1)−2arctg(e
x) oraz przekształcić ją do prostej
postaci.
4) Znaleźć ekstremum funkcji y=xe
−5x
5) Obliczyć całke : ∫x*sin2xdx
4 lut 16:35
Rom i Kitajew:
5) 2x=t,dx=0,5dt
u=t ; u'=1
v'=sint ; v=−cost [0,25sin2x−0,5x*cos2x]
Zad1,2Macierz osobliwa
4 lut 17:37
AS: Uzyskałem wynik
1. Wyznacznik główny D = 0
2 −2 3
2. 5 −1 −1
2 4 −1
4 lut 17:59
AS: Kolejność przestawiłem.
4.
y = x*e−5*x
y' = 1*e−5*x + x*e−5*x*(−5) = e−5*x*(1 − 5*x)
y' = 0 ⇔ x = 1/5 , e−5*x > 0 dla każdego x
x −∞ 1/5 ∞
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y' + 0 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y ↗ 0 ↘
Funkcja rośnie w (−∞,1/5) , maleje w (1/5,∞) , maksimum dla x = 1/5
4 lut 18:15
marta9: dzięki!
AS a dlaczego w 1 wychodzi 2 −2 3
5 −1 −1
2 4 −1 ?
a to sie nie robi tak,że podnoszę każdą liczbe w A do kwadratu i to moje A2 potem mnoże razy
(−3) każdy element A i wychodzi mi (−3A) i potem odejmuje od A to co wyszło w −3A (no bo skoro
jest takie zadanie A2−3A to chyba to sie mnoży z minusem bo taki jest znak przy 3 ...?)
4 lut 19:14
AS:
A2 oznacza to samo co A*A i podlega regułom mnożenia macierzy przez macierz
4 lut 19:27
AS: 5 J = ∫x*sin(2*x)dx
Całkowanie przez części
u = x dv = sin(2*x)
| | −1 | |
du = dx v = ∫sin(2*x)dx = |
| *cos(2*x) |
| | 2 | |
| | −1 | | −1 | |
J =u*v − ∫V*du = x* |
| *cos(2*x) − ∫ |
| *cos(2*x)*dx |
| | 2 | | 2 | |
| | −1 | | 1 | | 1 | |
J = |
| *x*cos(2*x) + |
| * |
| *sin(2*x) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Ostatecznie
| | −1 | | 1 | |
j = |
| *x*cos(2*x) + |
| *sin(2*x) + C |
| | 2 | | 4 | |
4 lut 19:41
marta9: Dzięki!

No to szykuje się poprawka
4 lut 20:07
AS: Głowa do góry.Tylko się nie poddawać.Pomyślności.
Uzupełniam. W całce winno być dv = sin(2*x)dx
4 lut 20:24