karola171991: co ciekawe właśnie się dowiedziałam, że jeśli masz w liczniku wielomian stopnia niższego
niż w mianowniku, to zawsze możesz zastosować ten trik z pochodną −> wystarczy dodać lub odjąć
coś, pomnożyć, a stałe wyciąga się przed znak całki. Co prawda sama dopipero się za to
zabrałam, ale wydaje mnie się, że w tym przypadku będzie to tak
| | 2x +3 | | 2x +3 + 3 − 3 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | x2 + 6x + 9 | | x2 +6x + 9 | |
| | 2x +6 | | 3 | |
= ∫ |
| dx − ∫ |
| dx = ln I x2 + 6x + 9I − ∫ U{ dx }{ |
| | x2 + 6x +9 | | x2 +6x +9 | |
x
2 +6x +9 } −−> w tym miejscu jakoś nie chce się zrobić ułamek
reszte musisz sobie sam obliczyć i spr z wynikiem, bo dalej narazie nie doszłam

Mam nadzieję, że jako tako pomogłam
Basia:
dalej wystarczy zauważyć, że
x
2+6x+9 = (x+3)
2
i wykonać podstawienie
t=x+3
dt = dx
| | 1 | | 3 | | 3 | |
druga całka = 3∫ |
| dt = − |
| = − |
| |
| | t2 | | t | | x+3 | |
| | 3 | |
całość = ln(x2+6x+9) + |
| +C |
| | x+3 | |
wartość bezwzględna zbędna bo x
2+6x+9>0 dla każdego x≠ −3
a dla x= −3 funkcja nie jest określona