matematykaszkolna.pl
calka funkci wymiernej Bartek: Witam mam problem z pewnym rodzajem całek funkcji wymiernych. W nauce podane są tylko takie gdzie licznik jest pochodną mianownika a co w przypadku gdy nie jest? Bardzo proszę niech mi ktoś wytłumaczy na chłopski rozum od początku do końca jak to rozwiązać na takim przykładzie np.
  2x + 3  

dx
 x2+6x+9  
4 lut 16:32
karola171991: co ciekawe właśnie się dowiedziałam, że jeśli masz w liczniku wielomian stopnia niższego niż w mianowniku, to zawsze możesz zastosować ten trik z pochodną −> wystarczy dodać lub odjąć coś, pomnożyć, a stałe wyciąga się przed znak całki. Co prawda sama dopipero się za to zabrałam, ale wydaje mnie się, że w tym przypadku będzie to tak
  2x +3   2x +3 + 3 − 3  

dx = ∫

dx
  x2 + 6x + 9   x2 +6x + 9 
  2x +6  3  
= ∫

dx − ∫

dx = ln I x2 + 6x + 9I − ∫ U{ dx }{
  x2 + 6x +9   x2 +6x +9 
x2 +6x +9 } −−> w tym miejscu jakoś nie chce się zrobić ułamek reszte musisz sobie sam obliczyć i spr z wynikiem, bo dalej narazie nie doszłam Mam nadzieję, że jako tako pomogłam
4 lut 17:53
Basia: dalej wystarczy zauważyć, że x2+6x+9 = (x+3)2 i wykonać podstawienie t=x+3 dt = dx
 1 3 3 
druga całka = 3∫

dt = −

= −

t2 t x+3 
 3 
całość = ln(x2+6x+9) +

+C
 x+3 
wartość bezwzględna zbędna bo x2+6x+9>0 dla każdego x≠ −3 a dla x= −3 funkcja nie jest określona
4 lut 20:08