liczby i działania
kinia: pierwszy pociąg jedzie ze średnią prędkością60km/h,a drugi ze średnią
prędkością15km/s.Który z tych pociągów jedzie wojniej i o ile?
prosze pomożcie
3 lut 15:22
Biszkopt: zamienimy 15km/s na km/h
15 km/s = 15 km/ (1/3600 h) = 15/ (1/3600) km/h = 15*3600 km/h = 54000 km/h
z tego wynika, że drugi pociąg 50-krotnie przekroczył prędkość dźwięku, co jest raczej
mało możliwe, albo pomyliłaś jednostki i w treści zadania miało być: 15m/s wtedy
obliczenie wyglądałoby następująco:
15 m/s = 15 (1/1000 km)/(1/3600 h) = 15 * 3600/1000 km/h = 54 km/h
co by znaczyło, że pierwszy pociąg jedzie szybciej o 6 km/h
3 lut 16:09
kinia: dzieki wielkie za pomoc przynajmniej zrozumialam to zadanie
3 lut 16:16