tozsamosc
w99:
tgx+tgy
------------=tgx*tgy
ctgx+ctgy
i jeszcze
sin77*ctg77
-------------- = ?
cos77
i
cos45*cos254+sin45*sin254= ?
cos100*√1+tg2100=?
3 lut 15:21
Eta:
2/ sinα
------ = tgα i tgα* ctgα= 1
cosα
więc podaj jaki jest wynik skoro α= 77o czyli taki sam w tych funkcjach!
3 lut 15:32
w99: aha ok.. nie nie to poprostu jest mi potrzebne do zadania .. to mi wystarczy dzieki..
3 lut 15:42
w99: wie ktos pozostale?.. a i w trzecim musi wyjsc √2/2 a w czwartym -1
3 lut 15:44
Eta:
Witam! więc chcesz pomocy? czy nie?
Napisałaś mi ,że już wiesz i Ci to wystarczy! Więc zdecyduj się ok?

czekam!
3 lut 15:47
w99: sry zle sie wyrazilam.. dzieki za tamten
3 lut 15:51
kinia: cosα45=√2/2
sinα45=√2/2
sinα30=1/2
cosα30=p{3]/2
sinα60=√3/2
cosα60=1/2
tgα30=√3/3
tgα45=1
tgα60=√3
ctgα30=√3
ctgα45=1
ctgα60=√3/3
jesli to wiesz to juz bedziesz wiedziec jak rozwiązac zadanie
3 lut 15:57
w99: eh.. te dane to ja znam.. ale nic mi nie daja do reszty. przynajmniej ja niestety nie
umiem tego zastosowac do tych przykladow ktore podalam (jesli si eda ogole)
3 lut 16:01
Eta: Witam!
zobacz w 2/
za cos 45o = √2/2 i za sin45o = √2/2
czyli mamy √2/2* cos54o + √2/2 *sin54o=
= √2/2 ( cos254o + sin254o) = √2/2 * 1=√2/2
bo cos254o+sin254o=1 (z jedynki tryg)
3 lut 16:07
w99: ok dzieki
3 lut 16:29