Logarytmy
tlik: Witam Was, mam taki pewien przykład i chciałbym aby Ktoś z Was ustosunkował się do mojego
rozumowania.
| | 1 | |
Mam przedstawić w postaci wyrażenia algebraicznego: log |
| wiedząc, że log4=a |
| | 40 | |
log1 = 0
− log 40 = −log4 + (− log10) i stąd
−a−1
4 lut 13:49
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | |
log |
| = log |
| + log |
| = log 10−1 + log 4−1 = −log 10 − log 4 = −1 − a |
| | 40 | | 10 | | 4 | |
4 lut 14:05
tlik: Dzięki.
4 lut 14:07
tlik: A przypadek w którym w postaci algebraicznej należy przedstawić log25 ? Przyznam, że nie mogę
wpaść na pomysł.
4 lut 14:50
ICSP: W postaci algebraicznej?
4 lut 15:03
ICSP: Może chodzi ci o coś takiego: 25 = 2,5 − 10
log25 = log 2,5 * 10 = log2,5 + 1 . Wartość logarytmu 2,5 odczytujesz z tablic.
4 lut 15:09
ICSP: poprawka: 25 = 2,5 * 10 a nie oczywiście tak jak wcześniej napisałem 2,5 − 10
4 lut 15:10
tlik: Przepraszam, że nie doprecyzowałem. W postaci algebraicznej wiedząc, że log4 = a
4 lut 15:11
ICSP: | | 100 | |
25 = |
| . Może to ci troszkę podpowie  |
| | 4 | |
4 lut 15:13
tlik: Eh, no przecież oczywiście. Moim błędem było to, że traktowałem to błędnie w ten sposób: log25
| | 100 | |
= |
| bo log100 − log75 = log25 |
| | 75 | |
4 lut 15:17
ICSP: Zdarza się

. Mam nadzieję ze teraz już wyszło?
4 lut 15:18
tlik: Oj, tego pierwszego znaku równości być nie powinno.
4 lut 15:18
tlik: Wyszło, dzięki raz jeszcze.
4 lut 15:18
tlik: I przykład ostatni log
1000 125 przy tym samym założeniu
4 lut 21:53
tlik: Próbuje, próbuje i nie mogę wykombinować.
4 lut 22:21
tlik: Odświeżam
4 lut 23:30
Jack:
wsk. 1000=103 oraz 125=53.
4 lut 23:33
tlik: Dobrze, przyznam, ze nie mogę dojść do wyniku. Według odpowiedzi jest to wyrażenie: 1 − U{ 1 }{
2 } a ale jak do tego dojść to nie mam pojecia.
4 lut 23:55
4 lut 23:55
Basia:
a a = ile ?
5 lut 01:08
tlik: a = log4
5 lut 10:53
ICSP: Możesz jeszcze raz zapisać o co chodzi? Jakoś w temacie nie jestem

.
5 lut 11:45
tlik: Tak więc, jest to ostatni przykład z zadania i brzmi on następująco:
przedstaw w postaci wyrażenia algebraicznego log
1000 125 wiedząc, że log4 = a
| | 1 | |
Odpowiedzią do zadania jest: 1 − |
| a |
| | 2 | |
jednak nie wiem jak do tego dojść, nie tylko zresztą ja ; − )
5 lut 11:49
ICSP: Nie wygląda trudno. Już robię
5 lut 11:51
think: dobra to tlik:
| | 1000 | |
log1000125 = log1000 |
| = log10001000 − log10008 = ... |
| | 8 | |
podpowiem, że do log
10008 zastosuj wzór na zmianę podstawy.
5 lut 11:53
think: ICSP

taka posucha, że wchodzimy sobie w zadania.
5 lut 11:54
think: lub, co Eta kiedyś napisała
5 lut 11:56
ICSP: Skoro podstawy logarytmów są rożne będzie trzeba je zmienić.
Stosujemy twierdzenie na zmianę podstawy logarytmu:
Rozpisując to dla twojego przykładu
| | log 125 | | log 125 | |
log1000 125 = |
| = |
| . Chwilowo pominę tą 3 z mianownika tylko |
| | log 1000 | | 3 | |
dla tego że nie chce mi się jej ciągle przepisywać.
| | 1000 | | 3 | |
log 125 = log |
| = log 1000 − log 8 = 3 − log 432. Tam jest |
| w potędze. |
| | 8 | | 2 | |
| | 3 | | 6 − 3a | |
3 − log 432 = 3 − |
| log4 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| log 125 | | 6 − 3a | |
| = |
| Dokończ |
| 3 | | 6 | |
5 lut 11:57
ICSP: Wczoraj to były moje zadanka
5 lut 11:58
think: bo wczoraj mnie nie było

ale też lubię zabawę z logarytmami więc nie odpuszczę
5 lut 11:59
ICSP: Może kiedyś nie będziesz wiedział czegoś i wtedy ja wkroczę

.
5 lut 12:02
think: a to Ci się nigdy nie uda

bo to nie możliwe żebym czegoś nie
wiedział ale całkiem prawdopodobne, że wkroczysz
ponieważ czegoś nie będę
wiedziała 
w końcu człowiek z pewnym wykształceniem na pewnym
etapie życia doskonale wie, że posiadana wiedza to kropla w morzu nauki
5 lut 12:05
tlik: Dziękuję bardzo Panowi. Kolega ze studiów politechnicznych stwierdził, że błąd w odpowiedziach,
jednak żaden błąd.
Pozdrawiam.
5 lut 12:07
tlik: Panowie i Panie
5 lut 12:08
5 lut 12:10
ICSP: Trochę czuje się zaskoczony. Myślałem że think to pasuje bardziej do mężczyzny. Bardzo
przepraszam.
5 lut 12:10
think: no niestety ICSP, daję słowo że jestem babą

co do Twojego nicka to absolutnie nic mi nie
podpowiadał w kwestiach płci, więc się trzymałam takich form aby żadnych męskich czy żeńskich
końcówek nie było
5 lut 12:19