wielomainy
kinia: oblicz wartość współczynnika k,wiedząc,że liczba2 jest pierwiastkiem wielomianu
W(x)=2x3+kx2-8x+20.Dla wyznaczonej wartości k wyznacz pozostałe pierwiastki
wielomianu W(x)
prosze o rozwiązanie pilne plissss
3 lut 14:06
kinia: w99 pomoż prosze
3 lut 14:20
w99: w(2) = 2*23+k*22-8*2+20= 16+4k-16+20=4k + 20=0 4k=-20 k=-5
3 lut 14:23
kinia: dzieki

a mozesz rozwiazac tez inne tamte zADANIA co napisalam wczesniej prosze bede
bardzo wdzieczna
3 lut 14:25
w99: 2x3-5x2-8x+20=x2(2x-5)-4(2x-5)=(x2-4)(2x-5)
(x-2)(x+2)(2x-5)
x=2 x=-2 x=5/2
3 lut 14:25
w99: w tamtych niestety nie pomoge.. te ktore wmiare kojarzylam jak zrobic to zrobilam
..niesttey z geometrii itp. nie jestem za dobra
3 lut 14:29
kinia: kinia: oblicz wartość współczynnika k,wiedząc,że liczba2 jest pierwiastkiem wielomianu
W(x)=2x3+kx2-8x+20.Dla wyznaczonej wartości k wyznacz pozostałe pierwiastki
wielomianu W(x)
eta mozesz mi pomoc to zadanie zrobic prosze
3 lut 16:34
kinia: kinia: kinia: oblicz wartość współczynnika k,wiedząc,że liczba2 jest pierwiastkiem
wielomianu
W(x)=2x3+kx2-8x+20.Dla wyznaczonej wartości k wyznacz pozostałe pierwiastki
wielomianu W(x)
eta mozesz mi pomoc to zadanie zrobic prosze
3 lut 16:35