Halp me
Kamil: Zad1
Mając dany wielomian: W(x)= 5x3 +8x2−7x−6:
a) Sprawdź czy liczba (−2) jest pierwiastkiem tego wielomianu
B)Sprawdź czy wielomian W(x) jest równy wielomianowu P(x)=(x+2)(5x2−2x−3)
c)Rozłóż wielomian W(x) na czynniki liniowe
d)Wyznacz pierwiastki wielomianu W(x)
Zadanie2
Rozwiąż równanie:
4x3−7x2+2x+1=0
4 lut 12:56
ICSP: a) podstaw za x −2 i sprawdź czy wyjdzie 0
b) wymnóż wielomian P(x) i sprawdź czy ma ten sam stopień co wielomian W(x) i czy ma takie same
współczynniki przy takich samych potęgach.
c)twierdzenie bezouta i dzielisz a później zwyczajny rozkład trójmianu kwadratowego
d) Z postaci iloczynowej odczytujesz
Zad2.
Tak samo jak w podpunkcie c z poprzedniego zadania. Możesz również z twierdzenia o
pierwiastkach wymiernych wielomianu ale tutaj nie jest ono potrzebne.
4 lut 13:10
Mila: żeby sprawdzić czy liczba jest pierwiastkiem wielomianu ,podstawiasz ja za x Wynik powinien
wyjść 0 jeżeli jest
wielomiany są równe jeżeli maja równe wspólłczynniki przy tych samych potęgach.Najpierw wymnóż
potem przyrównaj
P(x) ma 5x
3 W(x) tex ma 5x
3 czyli te współczynniki są równe sprawdz pozostałe
c) mozna rozłożyć grupując ,wyłaczajac przed nawias albo dzieląc przez x−p,gdzie p jest
pierwiastkiem wielomianu
znajdz pierwiastki w ten sposób,ze sprawdz dzielniki 6.Podstawiaj po kolei za x i patrz kiedy
wynik=0 np x=−2 W(−2)=5*(−2)
3+8*(−2)
2−−7(−2)−6
W(−2)=−40+32+14−6=0 czyli −2 jest pierwiastkiem
dzielę przez x−(−2))=x+2
Jeżeli pierwiastek jest ułamkiem to licznik jest dzielnikiem wyrazu wolnego(6) a
mianownikdzielnikiem wyrazu przy najwyższej potędze
5x
2−2x −3
5x
3+8x
2−7x−6 :x+2
−5x
3−10x
2
−2x
2−7x
+2x
2+4x
−3x−6
+3x+6
5x
3+8x
2−7x−6=(x+2) (5x
2−2x−3) teraz możesz Δ policzyc i pierwiastki
5x
2−2x−3 =0 Δ=b
2−4ac
Δ=4+60=64
5x
3+8x
2−7x−6=(x+2)(x−1)(x+3/5)
4 lut 13:58
5 lut 02:20