matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
JUREK:
korzystajac z tw NEWTONA−LEIBNIZA obliczyc calki oznaczone 1.2∫1 (
√
x
+
1
√
x
)dx
x−1
2.1∫0
dx
x+1
4 lut 12:33
Basia:
policz najpierw całki nieoznaczone czyli znajdź funkcje pierwotne ad.1
1
∫(
√
x
+
)dx = ∫x
1/2
dx + ∫x
−1/2
dx =
2
3
x
3/2
+ 2x
1/2
=
√
x
2
√
x
3
+6
√
x
3
2
√
8
+6
√
2
2
√
1
+6
√
1
F(2)−F(1) =
−
=
3
3
4
√
2
+6
√
2
8
10
√
2
− 8
−
=
3
3
3
ad.2
x−1
x+1−2
2
∫
dx = ∫
dx = ∫(1−
) dx =
x+1
x+1
x+1
1
∫1dx − 2∫
dx = x−2ln|x+1|
x+1
F(1)−F(0) = 1−2ln2 − 0+2ln1 = 1−2ln2
5 lut 05:06