matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
help
JUREK:
stosujac odpowiednie podstawienia obliczyc calki nieoznaczone: 1.calka x
2
√
2x
3
−3dx
xdx
2.calka
1+x
2
4 lut 12:26
Basia:
ad.1 t=2x
3
−3 dt = 6x
2
dx
dt
x
2
dx =
6
1
1
J =
∫
√
t
dt =
∫t
1/2
dt = ...... dokończ
6
6
ad.2 t=1+x
2
dt = 2xdx
dt
xdx =
2
1
dt
J =
∫
= .... dokończ
2
t
5 lut 04:52