matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
JUREK:
policzyc calki nieoznaczone:
(x
2
−
√
x
)dx
1.calka
3
√
x
2.calka
4
√
3
x
dx
4 lut 12:24
Basia:
ad.1
x
2
−x
1/2
= ∫
dx = ∫(x
5/3
− x
1/6
) dx dokończ sobie
x
1/3
ad.2 = ∫(3
x
)
1/4
dx = ∫3
x/4
dx t=
x
4
dx
dt =
4
dx = 4dt
3
t
4*3
x/4
4
4
√
3
x
= 4∫3
t
dt = 4
=
=
ln3
ln3
ln3
5 lut 04:48