mn
pomocyy: mam kilka zadan z funkcji ktorych nie rozumiem.. ;< a musze je miec. pomóżcie!
1. wyznacz wzor funkcji kwadratowej f w postaci kanonicznej, jesli dany jest wierzchołek W w
paraboli, bedacej wykresem funkcji f oraz punkt A nalezacy do tej paraboli. W(−3,0) A(−8,15)
2. na podstawie wzoru funkcji kwadratowej f w postaci kanonicznej podaj −zbior wartosci funkcji
f −wspolrzedne wierzchołka W paraboli bedacej wykresem funkcji f −równanie osi symetrii tej
paraboli −maksymalne przedzialy monotonicznosci tej funkcji f, jesli a) f(x)= 34 x2 −7 b) f
(x)= − 23(x−8)2
3. rozwiaz rownani korzystajac ze wzorow na miejsce zerowe f. kwadratowej 11−14x=(2x+1)
4. rozwiąz nierownosc −3(x−2)(x+4)>0
4 lut 11:16
Mila: | | −b | |
postac kanoniczna y=a(x−p)2+g p= |
| =xw=−3 |
| | 2a | |
A=(−8,15)
15=a(−8−(−3))
2+0
15=a(−5)
2
15=a*25
a=3/5
y=3/5(x+3)
2
4 lut 12:35
Mila: | | −b | |
Jeżeli masz funkcję w postaci kwadratowej y=ax2+bx +c to liczysz p i q p= |
| |
| | 2a | |
i podstawiasz do wzoru y=a(x−p)
2+q
Zbiór wartosci to zbiór y
| | −b | | −Δ | |
wspólrzędne wierzchołka xw= |
| yw= |
| |
| | 2a | | 4a | |
3) dobrze napisane ?
4)−3(x−2)(x+4)>0
jezeli wymnożysz to jest funkcja kwadratowa z a=−3 czyli ramiona paraboli sa w dół
masz napisana postac iloczynową a(x−x
1)(x−x
2) czyli x
1 i x
2 to pierwiastki
x
1=2 x
2−−41
rysujesz, −3(x−2)(x+4)>0 w przedziale (−4,2)
4 lut 13:03
pomocyy: 11−14x=(2x+1)2 tak jest 3. pomyłka była.
4 lut 16:53
pomocyy: pomoze ktos?
4 lut 21:39
Mila: 11−14x=(2x+1)2 (a+b)2=a2+2*a*b+b2 np (3x+2)2=9x2+12x+4
wszystko na jedną stronę policz Δ i pierwiastki
4 lut 21:54
pomocyy: delta mi wyszla 304. chyba gdzies blad zrobilam i nie wiem gdzie
4 lut 21:57
pomocyy: hmm...
4 lut 22:25
Mila: 11−14x=4x2+4x+1
4x2+18x−10=0 /:2 bez dzielenia 324+160=
2x2+9x−5=0
Δ=81+40=121
napisz jak liczyłeś zobaczymy ,gdzie robisz błąd
4 lut 22:34
pomocyy: juz widze. i teraz x1 i x2 i koniec?
4 lut 22:38
Mila: Tak z tym zadaniem będzie koniec a jak inne ?
4 lut 22:46