wielomiany
kinia: oblicz wartości współczynników p i s tak aby różnica wielomianów W(x) i P(x) była
wielomianem zerowym,jeżeli: W(x)=px4+x3+4x2-sx+5 i P(x)=x(x+2)2+5
rozwiązcie to plissss
3 lut 13:40
kinia: pomoze ktos rozwiązac to zadanie prosze:(
3 lut 14:47
Eta: Policz;
po podniesieniu do kwadratu i wymnożeniu przez x wielomian p(x)
czekam na wynik
P(x)= ............ napisz c mi to Ok?
3 lut 15:29
kinia: ale jak mam to zrobic skoro tam są dwa wielomiany
3 lut 15:33
kinia: P(x)=x3+4x+5
3 lut 15:41
kinia: bogdan wytłumacz mi jak to zadanie zrobić prosze
3 lut 15:42
Eta:
No nie

zobacz:
P(x) =x( x
2+4x +4) +5 wylicz teraz i napisz poprawny wynik !
3 lut 15:44
Eta: Chcesz koniecznie pomocy Bogdana?
Czy skorzystasz z mojej pomocy? zdecyduj! ok?
3 lut 15:45
kinia: chce twojej pomocy
P(x)=x3+4x2+4x+5
3 lut 15:58
Eta: Świetnie!
teraz oblicz; W(x) - P(x) =
podstaw za W(x) i P(x)
podaj jakim wielomianem jest ta różnica? ok?
Uważaj na zmianę znaków!
Najlepiej zapisz P(x) w nawiasie
3 lut 16:01
kinia: W(x)-P(x)=px4+x3+4x2-sx+5-(x3+4x2+4x+5)
i jak dalej bo w tym W(x)są takie durne te przyklady
3 lut 16:11
kinia: ale tam mam tak px4+x3+4x2-sx+5-(x3+4x2+4x+5) to czy moge zrobic cos z 4x2 bo mam
dwie takie same liczby
3 lut 16:13
Eta: Nie durne!

opuść nawias ! czyli zobacz;
px
4 +x
3 +4x
2 - sx +5 -x
3 -4x
2 - 4x -5 = ...... policz co zostanie
zredukuj wyrazy podobne! potrafisz!
3 lut 16:14
Eta: No i co? policzone ?
3 lut 16:18
kinia: bedzie px4-sx+4x
3 lut 16:21
Eta: Świetnie!
teraz; px
4 - ( s-4) x ma być zerowym!
czyli p= 0 i - (s -4)=0 czyli s= 4
odp; p=0 s= 4 tyle!
3 lut 16:24
Eta:
Oooo! masz błąd! px4 - sx - 4x
więc zmieni sie wynik:
px4 -(s+4)x =0
czyli p=0 i s +4 =0 to s = -4 ( poprzednio źle spojrzałam na Twój wynik!
popraw to!
3 lut 16:26
kinia: dzieki ale mam prośbe mozesz mi reszte zadań tez wytlumaczyc prosze te co pisalam
wczesniej ja sobie pisze to jak ty mi tlumaczysz i rozumiem
3 lut 16:31
Eta: Ok!

jestem do usług
3 lut 16:34
kinia: kinia: oblicz wartość współczynnika k,wiedząc,że liczba2 jest pierwiastkiem
wielomianu
W(x)=2x3+kx2-8x+20.Dla wyznaczonej wartości k wyznacz pozostałe pierwiastki
wielomianu W(x)
to to zadanie wytlumacz mi wszystko pokolei i co trzeba robic
3 lut 16:36
kinia: eta pomoż prosze naprawde potrzebuje twojej pomocy
3 lut 16:44
Eta: Kochanie!
zapamiętaj! jak liczba " r" jest pierw. wielomianu to
W(r) =0
czyli u Ciebie r= 2
to W(2) = 0 czyli liczymy W(2) = 2*23 +k*22 -8*2 +20 =
= 16 +4k - 16 +20 = 4k +20
teraz 4k +20 =0 czyli 4k= -20 czyli k= -5
podstawiamy do W(x) = 2x3 - 5x2 - 8x +20
teraz dzielisz W(x) przez ( x+5) to z tw. Bezo'u
umiesz dzielić wielomiany ? napisz mi?
3 lut 17:10
kinia: nie nie umiem pomoz jak sie dzieli misia
3 lut 17:14
kinia: misia jestes tam
3 lut 17:23
Eta: oczywiście dzielimy przez
( x- 2) bo r= 2
źle popatrzyłam ( i wzięłam k)
2x
3 -5x
2 - 8x +20) : ( x -2) = 2x
2 - x - 10
- 2x
3 +4x
2
----------------
= - x
2 - 8x
+ x
2 -2x
-----------------
= - 10x +20
+10x - 20
-------------------
= =
czyli mamy rozkład W(x) = (x -2)( 2x
2 - x -10)
teraz dla 2x
2 - x - 10 =0 liczysz delte i x
1 i x
2
policz i podaj ile wyszło Ci x
1 i x
2
3 lut 17:25
kinia: czy chodzi o cos takiego w(x)=p(x)(x-a)+r
3 lut 17:25
kinia: podaj mi wzory bo nie pamietam
3 lut 17:29
kinia: cos takiego bedzie delta=b2-4ac
delta= (-1)2-4*2*(-10)
delta=1+80
delta=81 delta pod pierwiastkiem i pozniej ta liczba co wyszla czyli 81
pozniej √81=9
3 lut 17:35
Eta: no i dobrze! policz teraz x1 i x2 i to beda pozostałe
pierwiastki tego wielomianu!
3 lut 17:38
kinia: a x1=-1-9 przez2a
a x2=1+9 przez 2a
3 lut 17:38
kinia: x1=-2,5
x2=2
3 lut 17:42
Eta:
nie! 2x
2 -x - 10=0 Δ= 81
√Δ= 9 ( to masz dobrze)
ale zobacz;
x
1 = ( 1 +9)/ 4 x
2 = (1 -9)/4
x
1 = 10/4 x
2 = -8/4
x
1 = 2,5 x
2 = - 2
znaki poplątałaś
3 lut 17:49
kinia: zad5
dlugości krawędzi prostopadłoscianu są trzema kolejnymi liczbami naturalnymi.
a)zapisz wielomian opisujący odbętosć tego prostopadłościanu
b)wypisz współczynniki tego wielomianu
c0podaj jaka jest najmniejsza możliwa objętość takiego prostopadłościanu
eta pomoż i wytłumacz prosze
3 lut 17:49
kinia: eta prosze pomoż misia
3 lut 18:12
Eta: Ojjjjj Misia

kolejne liczby naturalne to: n, n+1 , n+2
czyli a= n b= n+1 h= n+2
V= a*b*h to V(n) = n(n+1)(n+2) --- to odp do a)
odp do b)
wymnóż n(n+1)(n+2) =......... czekam
3 lut 18:17
kinia: bedzie tak n(n2+2n+1n+2)=n3+2n2+1n2+2n=n3+3n2+2n
3 lut 18:23
kinia: misia jeszcze dwa zadania mi pomozesz prosze cie bardzo i wiecej juz nie mam naprawde
3 lut 18:24
kinia: zad6
rozłóż wielomian P(x)=x4-4 oraz W(x)=x3-√2x2+2x-2√2 na czynniki.Podaj wspólny
pierwiastek tych wielomianów to jedno zadanie zaraz napisze ci drugie
3 lut 18:27
kinia: eta kochana prosze pomoż
3 lut 18:39
Eta: Dokończenie zad. poprzedniego:
więc wspłółczynniki to 1, 3 , 2
c) najmniejsza wartość objętości dla n= 1
czyli 1*2*3= 6 [j3]
zad6/
x4 - 4 = (x2 - 2) (x2+2) to ze wzoru a2 - b2 = (a-b)(a=b)
dalej ( x -√2) (x +√2) (x2+2) --- to rozkład P(x)
teraz W(x)
x2( x - √2 ) +2( x - √2) = (x -√2 ) ( x2 +2)
czyli wspólny pierwiastek juz chyba widzisz? x=√2
3 lut 18:42
Eta: Już masz! tylko czy Ty coś z tego rozumiesz?
bo o to chodzi byś to umiała! .... same gotowce nic nie dają ? ok?
przynajmniej przeanalizuj to co Ci napisałam,bo inaczej mój trud
pójdzie na marne
3 lut 18:44
kinia: zad2
dane sa wielomiany P(x)=x2-x i W(x)=2x4-x3+1
a)wyznacz wielomian Q(x)=W(x)-2[P(x)]2 i przedstaw go w postaci uporządkowanej
b)podaj stopień wielomianu Q(x)
c)wypisz współczynniki wielomianu Q(x)
i to jest ostatnie zadanie prosze kochana
3 lut 18:50
kinia: kochana ja to co ty mi piszesz przepisuje sobie wszystko na brudnopis i czytam i patrze
jak to jest robine i szczerze to rozumiem takze fajnie ze mi pomoglas tylko jeszcze
tamto zad 2 i tyle
3 lut 18:51
Eta: A gdzie to drugie ? napisz tutaj ,bo nie wie o które chodzi ? ok?
3 lut 18:55
kinia: dane sa wielomiany P(x)=x2-x i W(x)=2x4-x3+1
a)wyznacz wielomian Q(x)=W(x)-2[P(x)]2 i przedstaw go w postaci uporządkowanej
b)podaj stopień wielomianu Q(x)
c)wypisz współczynniki wielomianu Q(x)
3 lut 18:55
kinia: a)wyznacz wielomian Q(x)=W(x)-2[P(x)]2ma byc tak
3 lut 19:01
kinia: jestes misia tam
3 lut 19:15
kinia: to umie ciąg arytmetyczny i geometryczny prosze o pomoc w wytlumaczeniu mi tych ciągów
3 lut 19:22
kinia: widze ze juz mi eta nie pomozesz zrobic tego zadania szkoda
3 lut 19:33