pomożcie bo to na jutro prosze
elwira: oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego krawędz podstawy ma
długość 5cm a pole powierzchni całkowitej wynosi 0,125m2
3 lut 13:32
Basia:
jeżeli ostrosłup jest prawidłowy czworokątny to jego podstawa jest kwadratem o boku
a=5cm, a jego ściany boczne trójkatami równoramiennymi o podstawie a=5cm
h - wysokość ściany bocznej
H - wysokość ostrosłupa
stąd:
Pp = a2 = 25 cm2
Pb = 4*(1/2)*a*h = 2*5*h cm = 10h cm
Pc = Pp+pb = 25 cm2 + 10h cm
Pc = 0,125 m2 = 0,125*(100cm)2 = 0,125*10000 cm2 = 1250 cm2
25 cm2 + 10h cm = 1250 cm2
10h cm = 1225 cm2
h = 1225 cm2 / 10 cm
h = 122,5 cm
trójkąt utworzony przez (1/2)d (d - przekatna podstawy), h i H jest prostokatny
przekatna kwadratu o boku a
d2 = a2 + a2
d2 = 25 cm2 + 25 cm2 = 2*25 cm2
d = 5√2 cm
d/2 = (5√2/2) cm
(d/2)2 + H2 = h2
(25*2/4) cm2 + H2 = (122,5 cm)2
12,5 cm2 + H2 = 15006,25 cm2
H2 = 15006,25 - 12,5 cm2
H2 = 14993,75 cm2
H = √14993,75 cm
V = (1/3)*Pp*H
spróbuj policzyć H na kalkulatorze i podstaw do wzoru
4 lut 00:52