proste ale głupie
w99: w turnieju szachowym, w którym każdy szachista rozegrał jedna partie z każdym z
pozostałych zawodników, rozegrano 66 partii. ilu zawodników brało udział w turnieju

ma
wyjsc 12.
3 lut 13:01
Bogdan:
To zadanie było już tu niedawno rozwiązywane, powtórzę więc tamto rozwiązanie.
Wyobraź sobie wielokąt wypukły złożony z n wierzchołków, połącz wszystkie
wierzchołki tego wielokąta odcinkami, zobaczysz wielokąt i wszystkie jego przekątne.
Ten obrazek ilustruje podane zagadnienie (wierzchołki wielokąta to zawodnicy).
Z iloma wierzchołkami można połączyć każdy z wierzchołków wielokąta?
Odp. Każdy z n wierzchołków można połączyć z pozostałymi (n - 1) wierzchołkami.
Każde połączenie (czyli każdy odcinek) łączy 2 punkty, więc pojedyńczych
połączeń (odcinków, partii turnieju) jest n * (n - 1) / 2.
Wiemy, że jest tych odcinków, czyli połączeń punktów, czyli partii 66.
Trzeba więc rozwiązać równanie: n * (n - 1) / 2 = 66 wiedząc, że n jest liczbą
naturalną.
3 lut 13:05
w99: ok dzięki

heh widze nie tylko ja się mecze z zadaniami A. Kielbasy
3 lut 13:10
kasiek: jest to kombinacja 2-elementowa ze zbioru x-elementowego
czyli x po2 =66
x!/2!(x-2)!=66
[(x-2)!(x-1)x]/2!(x-2)!=66
(x-1)x/2=66
x
2-x=132
x
2-x-132=0
Δ=529
x1=12
x2=-11 sprz bo ilość osób musi być dodatnia
3 lut 13:12
w99: dzieki dzieki

dalam rade
3 lut 13:15