wielomiamy
kinia: Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy równej x-3 i wysokości
równej x.
a)zapisz wielomian opisujący,w jaki sposób objętość graniastosłupa zależy od x.
b)Oblicz długości krawędzi tego graniastosłupa,wiedząc,że jego objętość jest równa 54cm
sześcienne
pilne niech ktoś pomoże rozwiązać

!
3 lut 12:52
Bogdan:
Kinio, odpowiedz najpierw w wątkach dotyczących wielomianów.
3 lut 12:59
kinia: to sa wszystko do wielomianów bo mam taki zestaw zadań a ja wielomianów nie umiem tzn nie
rozumiem wiec chce o pomoc prosze
3 lut 13:03
kinia: kto pomoze to zadanie rozwiązac
3 lut 13:27
kinia: bogdan jesli mozesz pomoz mi rozwiaz te zadania co napisalam plissss
3 lut 14:22
kinia: kinia: Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy równej x-3 i
wysokości
równej x.
a)zapisz wielomian opisujący,w jaki sposób objętość graniastosłupa zależy od x.
b)Oblicz długości krawędzi tego graniastosłupa,wiedząc,że jego objętość jest równa 54cm3
3 lut 14:54
Eta:
Więc tak!
oznaczmy wymiary prostopadłościanu:
a ---- dług. krawędzi podstawy
H ---- wysok. graniastosłupa
wiesz z treści zad. ,że a= x- 3 czyli x >3 bo a >0
H = x czyli x>0
V= Pp*h gdzie Pp= a2 czyli Pp= (x -3)2
odp; do 1/ V(x) = (x-3)2 *x ---- to jest ten wielomian
2/
ponieważ V = 54 cm3
to
(x -3)2 *x = 54 wiesz że 54= 9*6
czyli 54= 32 *6
więc (x-3)2 *x = 32*6
już widać ,że
( x-3 )2= 3 2 czyli x - 3= 3 to x = 6 cm
Odp: długość krawędzi podstawy a= 6cm
PS: szkoda , że nie chciałaś skorzystać z pomocy Bogdana!
widzisz jak proste jest to zadanko!
Bogdan zaoferował Ci wytłumaczenie jak rozwiązać zad.
abyś podobne zad. umiała rozwiązać sama!
cóż ?.... wolisz gotowca! ... tylko co dalej z podobnymi zad. ?
Zastanów się nad tym pytaniem?
3 lut 15:23
kinia: dzieki ale szczerze mówiąc to musi mi ktos tak wytłumaczyć zadanie tak jak ty mniej
wiecej to zrobilaś bo inaczej nie dam sobie rady naprawde
3 lut 15:31