matematykaszkolna.pl
wielomiamy kinia: Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy równej x-3 i wysokości równej x. a)zapisz wielomian opisujący,w jaki sposób objętość graniastosłupa zależy od x. b)Oblicz długości krawędzi tego graniastosłupa,wiedząc,że jego objętość jest równa 54cm sześcienne pilne niech ktoś pomoże rozwiązaćemotikonka!
3 lut 12:52
Bogdan: Kinio, odpowiedz najpierw w wątkach dotyczących wielomianów.
3 lut 12:59
kinia: to sa wszystko do wielomianów bo mam taki zestaw zadań a ja wielomianów nie umiem tzn nie rozumiem wiec chce o pomoc prosze
3 lut 13:03
kinia: kto pomoze to zadanie rozwiązac
3 lut 13:27
kinia: bogdan jesli mozesz pomoz mi rozwiaz te zadania co napisalam plissss
3 lut 14:22
kinia: kinia: Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy równej x-3 i wysokości równej x. a)zapisz wielomian opisujący,w jaki sposób objętość graniastosłupa zależy od x. b)Oblicz długości krawędzi tego graniastosłupa,wiedząc,że jego objętość jest równa 54cm3
3 lut 14:54
Eta: Więc tak! oznaczmy wymiary prostopadłościanu: a ---- dług. krawędzi podstawy H ---- wysok. graniastosłupa wiesz z treści zad. ,że a= x- 3 czyli x >3 bo a >0 H = x czyli x>0 V= Pp*h gdzie Pp= a2 czyli Pp= (x -3)2 odp; do 1/ V(x) = (x-3)2 *x ---- to jest ten wielomian 2/ ponieważ V = 54 cm3 to (x -3)2 *x = 54 wiesz że 54= 9*6 czyli 54= 32 *6 więc (x-3)2 *x = 32*6 już widać ,że ( x-3 )2= 3 2 czyli x - 3= 3 to x = 6 cm Odp: długość krawędzi podstawy a= 6cm PS: szkoda , że nie chciałaś skorzystać z pomocy Bogdana! widzisz jak proste jest to zadanko! Bogdan zaoferował Ci wytłumaczenie jak rozwiązać zad. abyś podobne zad. umiała rozwiązać sama! cóż ?.... wolisz gotowca! ... tylko co dalej z podobnymi zad. ? Zastanów się nad tym pytaniem?
3 lut 15:23
kinia: dzieki ale szczerze mówiąc to musi mi ktos tak wytłumaczyć zadanie tak jak ty mniej wiecej to zrobilaś bo inaczej nie dam sobie rady naprawde
3 lut 15:31