wielomiany
kinia: Długości krawędzi prostopadłościanu są trzema kolejnymi liczbami tego prostopadłościanu.
a)zapisz wielomian opisujący objętość tego prostopadłościanu
b)Wypisz współczynniki tego wielomianu
c)Podaj jaka jest najmniejsza możliwa objętość takiego prostopadłościanu
proszę o pilne rozwiązanie tego zadania

!
3 lut 12:47
kasiek: chyba źle zapisałaś treść:
czy nie powinno być:
są 3 kolejnymi liczbami naturalnymi?
3 lut 13:18
kinia: Długości krawędzi prostopadłościanu są trzema kolejnymi liczbami naturalnymi
a)zapisz wielomian opisujący objętość tego prostopadłościanu
b)Wypisz współczynniki tego wielomianu
c)Podaj jaka jest najmniejsza możliwa objętość takiego prostopadłościanu
pilne prosze o rozwiązanie
3 lut 13:20
kasiek: a) V=n(n+1)(n+2)=n3+3n2+2n
3 lut 13:25
kasiek: b) 1,3,2
3 lut 13:26
3 lut 13:27
kasiek: c)v= 1*2*3=6
3 lut 13:29
kasiek: a Bogdan próbuje Was nauczyć mysleć

wię się na niego nie wkurzajcie!
3 lut 13:30
kinia: ok rozumiem Bogdana
3 lut 13:33
maks: kinia to weź mi rozwiaz te podpunkty bi c
potem moge przynajmniej popatrzec jak to sie robi
a nie jakies tlumaczenie z kosmosu
3 lut 13:43
maks: znaczy cie to bylo do kasiek soryyyyyyy
3 lut 13:44
kinia: maks podaj treść zadania to zobacze co da sie zrobić
3 lut 13:45
maks: sory ale to nie bylo do ciebie tylko do kasiek
a jak ozesz pomoc to zadanie jest pod postem maks
znajduje sie prawie na gorze z trygonometrii
3 lut 13:46
kasiek: ad b
współczynniki wielomianu to liczby które stoją przed kolejnymi potęgami:
masz:
n
3+3n
2+2n
więc przed n
3 stoi 1
przed n
2 stoi 3
a przed n stoi 2
więc współczynniki to 1,3,2
rozumiesz
4 lut 11:30
kasiek: adc)
najmniejsza objętość powstaje przez iloczyn najmniejszych liczb naturalnych czyli: 1,2 i
3
rozumiesz
4 lut 11:33