Stopnie wielomianów
kinia: Jaki stopień ma wielomian,który jest:
a)sumą dwóch wielomianów,z których jeden jest stopnia szóstego, a drugi stopnia trzeciego
b)iloczynem dwóch wielomianów stopnia czwartego
Podaj odpowiednie przykłady takich wielomianów
pilne

3 lut 12:01
Bogdan:
a) Suma wielomianów polega na redukcji wyrazów podobnych zawartych w tych
wielomianach, a więc stopień sumy wielomianów jest równy stopniowi wielomianu
z wyższym stopniem, tutaj 6.
b) Iloczyn wielomianów powstaje przez wymnożenie wielomianów, a więc stopień
iloczynu wielomianów jest równy sumie stopni tych wielomianów, tutaj 6 + 2 = 8.
x6 * x2 = x6+2 = x8
3 lut 12:11