pomocy
maks: Wyznacz boki i kąty trójkąta prostokątnego,w którym :
a) β = 300 , c = 7
b) c = 10 , a = 5
c) α = 600 , a = 4
|
I α
I c
I
I b
| . a β
I----------------------------------------------
to jest rysunek tego trójkąta
3 lut 11:54
Bogdan:
Odpowiedz na pytania:
1. Jeśli β = 30o to α = ..... ?
2. a/c = .... jaka to funkcja trygonometryczna kąta β ?
3. b/c = .... jaka to funkcja trygonometryczna kąta β ?
3 lut 12:22
maks: α = 60 stopni
a na te dwa inne to niemam zielonego pojecia
3 lut 12:26
Bogdan:
To zajrzyj tu obok do działu trygonometria i w nim do trójkąta prostokątnego.
Adres tej strony: https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html
Potem odpowiedz na pozostale pytania.
3 lut 12:29
maks: nic z tych wzorow nie kumam
3 lut 12:48
maks: ta ciekawe skad ma wiedziec jakie sa wartosci tych bokow b i a , ta cala strona nic mi
nie dala
3 lut 12:53
Bogdan:
Wzór matematyczny to jak instrukcja obsługi czegoś. Jeśli nie rozumiesz zawartych
obok instrukcji, czyli wzorów, to masz problem. Możemy Ci podawać wskazówki do
rozwiązywania zadań, ale nie gotowe rozwiązania zadań z wiedzy elementarnej,
tym bardziej, że tu obok znajduje się wiele podobnych rozwiązanych przykładów.
Wykaż się dojrzałością, samodzielnością i inicjatywą, to pomożemy.
Życzę powodzenia w życiu, bo z Twoim nastawieniem do niego będzie Ci bardzo
potrzebne. Bez pracy nie ma kołaczy - jak mówi stare polskie przysłowie.
3 lut 12:56
maks: dobre wzory tylko ze ich tam jest za duzo i nie ktore sa podobne wiec w tym jest
mojproblem
a za taka pomoc co ja otrzymalem od ciebie to ja dziekuje
3 lut 12:58
3 lut 13:02
maks: juz godzina minela a ja nie mam rozwiazanego zadania no fajnie
te twoje wskazowki to sa siebie warte jak z nich nic nie wiadomo moze dla ciebie wiadomo,
ale dla mnie
3 lut 13:04
maks: i co moze jeszcze te wartosci mam wziac z tej tabelki ponizej jak to sa wartosci do katow
jeszcze na dodatek do α, a nie do β
byc koles zrobil jeden przyklad tena ,a zreszta moze bym sobie poradzil gdybym zobaczyl
jak to sie robi
a nie z kwitkiem mnie odsylasz na jakas smieszna strone z ktorej nic nie rozumiem
3 lut 13:07
Bogdan:
Z Twojego rysunku wynika, że c jest przeciwprostokątną, bok a jest przyprostokątną
przyległą do kąta β, bok b jest przyprostokątną przeciwległą do kąta β.
a
Wobec tego ----- = ...... jaka to funkcja trygonometryczna kąta β ?
c
b
------ = ........ jaka to funkcja trygonometryczna kąta β ?
c
3 lut 13:11
maks: sin α = a/c
cos α = b/c
sin β = b/c
cos β = a/c
3 lut 13:11
3 lut 13:13
Bogdan:
Dobrze. Masz dane c = 7, β = 30o.
Sprawdź w tabelce obok ile wynosi sin30o i cos30o.
Najlepiej zapamiętaj te wartości, przydadzą się w innych zadaniach.
Wstaw do swoich wzorów w miejsce c liczbę 7, a w miejsce sin30o i cos30o
liczby z tabelki i oblicz a oraz b
3 lut 13:16
Bogdan:
Podam przykład a/c = ....., należy w miejsce kropek wpisać cosβ.
Już to zrobiłeś.
3 lut 13:17
maks: a
---- = ................
c
a
------ =
7
no i gdzie ja mam niby wstawic sin 30 stopni = 1/2
i cos 30 stopni √3 / 2 ?
3 lut 13:22
maks: a √3
---- = ----------------
7 2
3 lut 13:23
maks: i co mi po tym zapisie jak nawet nie umiem go rozwiazac
po pierwsze nie mam zielonego pojecia o pierwiastach a tym bardziej o tej trygonometriu
3 lut 13:24
Bogdan:
Pokaże rozwiązanie pierwszego zadania, a Ty podobnie sprobuj zrobić pozostałe.
c = 7, β = 30o, sin30o = 1/2, cos30o = √3/2
a/c = cos30o czyli a/7 = √3/2 stąd a = 7√3/2
b/c = sin30o czyli b/7 = 1/2 stąd b = 7/2
3 lut 13:27
Bogdan:
W której klasie jesteś? Czy przerabialeś kiedyś w szkole funkcje trygonometryczne?
3 lut 13:30
maks: 1 klassa technikum , przerabialem to na poczatku tej klasy przez miesiac, chociaz tego
nie bylow programie nie wiem skad sie wzial takipomysl na przerabianie tego jak nawet
tego nie mam w podreczniku
3 lut 13:33
Bogdan:
No to jak jesteś już uczniem szkoły ponadgimnazjalnej i nawet już przerabiałeś omawiany
tu materiał, to bez problemu przypomnisz sobie i utrwalisz tę wiedzę korzystając
z wiadomości zawartych obok w dziale trygonometria i funkcje trygonometryczne
w trójkącie prostokątnym.
3 lut 13:36
Bogdan:
Z mojej strony to tyle.
Podalem Ci już wszystkie potrzebne informacje do samodzielnego rozwiązania
wszystkich przykładów.
I dobra rada na przyszłość - wiedzę trzeba utrwalać, a nie złościć się na własną
niemożność.
Pozdrawiam
3 lut 13:40
3 lut 13:47
maks: do bogumily : czlowieku nie rozumiesz slowa "nie ma o tym pojecia" wiesz co to w ogole
znaczy
tak jakby japoniec nawijal do ciebie a ty nic nie kumasz z tego co on mowi
tak jest wlasnie ze mna i ty dla mnie jestes tym japoncem
kminisz teraz baze
3 lut 13:53
maks: tos mnie bogumila udupila teraz fajnie teraz mam znaleźć b i katy α i β zarabiscie
tylko ja do tego sie zabrac
bo na poprzednim przykladzie to nie ma co sie wzorowac
3 lut 13:57
maks: ludzie jest ktos tu w ogole bo czuje sie jak na bezludnej wyspie
3 lut 13:58
3 lut 14:00
maks: fajnie zostalem sam na sam ze swoim koszmarnym zadaniem
3 lut 14:10
maks: i zadnej pomocy
od bogumily musialem az wyzebrac jeden podpunkt zeby zrobil o nara co za koszmarny koles
hytry jak cholera
kasiek jest najlepsza szkoda ze jej nie ma teraz
3 lut 14:12
w99: a) 30, 60 , 90 7,; 3,5; 3,5√3
3 lut 14:15
maks: sory a co to ma niby byc ? nie rozumiem tego co tu jest napisane
3 lut 14:16
w99: b)10; 5; 5√3
3 lut 14:17
w99: az tak niski twoj poziom? trzypierwsze to katy trzy nastepne to miary bokow
3 lut 14:17
maks: a to niby do podpunktu a, ale chyba te wyniki sa xle bo ja mam inne w tym podpunkcie,
bogumila mi napisala wyzej i one sie roznia od tych twoich
3 lut 14:19
w99: to rob sam
3 lut 14:19
w99: katy sa na 100% dobre
3 lut 14:21
maks: zabierasz sie za cos oczym nie masz zielonego pojecia
wyniki podawac a to dobre
moze bys napisal jak to ty wyliczyles
bo wyni to ja se tez moge wymyslec
tak wychodzi z podpunktu a
3 lut 14:22
maks: no katy to tak to i ja to wiem ale te glupie boki
3 lut 14:22
maks: te boki trzeba obliczy z jakich tam wzorow o ktorych nie mam zielonego pojecia
3 lut 14:23
maks: katy to juz od poczatku zadania sa dobre
wystarczy popatrzyc na podpunkt a
to i w innych beda takie same katy w bic podpunkcie tez
tylko problemy sa te glupie boki
i do tego sa potrzebne obliczenia a nie jakies wyniki podalas z kosmosu, nie wiadomo skad
sie wziely
do podpunktu a to sa w ogole zle wyniki
a do podpunktu b to nie wiem pewnie i tez
3 lut 14:26
w99: boki byly z wlasnosci trojkata o katach 60 90 30.. bo takie cos istnieje dla twojej
informacji
3 lut 14:28
maks: no bo trojkat jest prostokatny jak widac nie to i takie sa katy wielka informacja nie ma
co
3 lut 14:30
w99: no i ma kat 90.. i jak jest podane 30 to trzeci 60.. no i taki trojkat posiada
specyficzna wlasnosc.. boki maja sie do siebie 2a, a, a√3 i tyle.. ale ja juz ci nie
bede tlumaczyc bo moja wiedza jest widocznie za mala..
3 lut 14:32
maks: i co mi po tych twoich wynikach z podpunktu b jak nie wiadomo skad one sie wzięly ?
nauczyciel wexmie mnie sie zapyta skad doszedlem do takich wynikow,a ja wtedy ani be ani
mu, bo nie mam obliczen, jak jest wynik to i musza byc do nich obliczenia, a nie same
wynki
i nie sadze zeby byly one dobre jak w podpunkcie a zle podalad , bogumila chociaz
rozwiazala i wiadomo ska one sie wziely to wtedy jest logiczne iprzejrzyste
a nie jak u ciebie twoj wynikk z podpunktu a jest rozni od tego co bogumila podal
wiec wniaskuje ze i te twoje z poid punktu b sa zle
3 lut 14:34
maks: umiesz w ogole napisac takie wzory jak bogus napisal powyzej rozwiazujac podpunkt a ?
3 lut 14:35
maks: bylbym naprawde wdzieczny gdyby ktos mi zrobil podpunkty b i c do tego zadania,ale ktos
kto na tym sie zna naprawde,a nie bedzie mnie wprowadzal w blad
chcialbym zeby do tego byly obliczenia tak jak bogus napisal m do podpunktu a
ps. bogus to kompletny zyd jesli chodzi o robienie zadan
3 lut 14:41
kinia: niech ktos pomoze rozwiazac tamte zadania prosze bo naprawde sa one mi bardzo potrzebne
3 lut 15:14