frff
kris: wielomian w(x)=x4−x3−4x2+ax+b dzieli się bez reszty przez P(x)=x2−x−6. Rozwiąż równanie
w(x)=0.
pierwiastki mam −2 i 3 z tegp a=−2 a b=−12 i co dalej ?
3 lut 16:49
Jack:
możesz np. podzielic W(x):(x
2−x−6)... Z tw. Bezouta wynika że można to podzielić, reszta
będzie równa 0.
Inny sposób to umiejętne przekształcenie tego wyrażenia... ale tu trzeba juz myśleć
3 lut 16:52
Roman: musisz podzielić normalnie albo metodą hornerem te wielomiany przez siebie, i potem znaleść
takie a i b aby reszta była równa 0...
3 lut 16:53
kachamacha: (x4−x3−4x2+ax+b):(x2−x−6)=x2+2
−x4+x3+6x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x2+ax+b
−2x2+2x+12
−−−−−−−−−−−−−−−−
(2+a)x+b+12 reszta=0
czyli (2+a)x+b+12=0
2+a=0 i b+12=0
czylo a=−2 i b=−12
3 lut 16:54
Roman: heheh Hornerem
3 lut 16:54
kachamacha: czyli W(x)=x4−x3−4x2−2x−12
3 lut 16:54
kachamacha: i pozostaje rozwiązać równanie
3 lut 16:56