funkcja
astral: Oblicz, dla jakich wartości parametru m wykresy funkcji określonych wzorami f(x)=2mx+1 i
g(x)=(m−6)x2−2 mają co najmniej jeden punkt wspólny.
odpowiedź:m∊(−∞;−6>U<3;∞) ponieważ funkcje f i g maja punkty wspolne, gdy równanie
2mx+1=(m−6)x2−2 ma co najmniej jedno rozwiazanie. Dla m=6 otrzymujemy równanie liniowe
−2mx−3=0, ktorego rozwiązaniem jest liczba 1/4. Dla m≠6 równanie jest kwadratowe i ma co
najmniej jedno rozwiązanie, gdy wyróżnik Δ jest ujemny.
interesuje mnie ostatnie zdanie. Dlaczego niby wyróznik delty ma być ujemny? przecież wtedy
będzie miał 0 rozwiązań.
3 lut 16:36
Jack:
a skąd wiesz że
musi być ta delta ujemna?
3 lut 16:43
astral: nie do końca rozumiem

podałem odpowiedź z książki i tam napisali właśnie że delta musi byc ujemna i zastanawia mnie
czemu
3 lut 16:52
astral: odswiezam
4 lut 16:09
astral: i znowu
4 lut 21:47
Godzio:
Δ ≥ 0 −− w książce Cię oszukują
4 lut 21:52
maturzysta 2011: owe parametry nie działają w układzie równań gdy Δ<0 brak rozwiazania w xeR
4 lut 21:54
Bogdan:
Linie y = 2mx + 1 i y = (m − 6)x2 − 2 mają co najmniej 1 punkt wspólny, wtedy gdy
wyróżnik Δ równania 2mx + 1 = (m − 6)x2 − 2 jest nieujemny.
Porządkujemy równanie: (m − 6)x2 − 2mx − 3 = 0, Δ = 4m2 + 12m − 72
4m2 + 12m − 72 ≥ 0 ⇒ 4(m + 6)(m − 3) ≥ 0
m ≤ −6 lub m ≥ 3
4 lut 21:55
astral: czyli podkowa rozwiązywać zadań nie umie

dzieki
4 lut 23:20