wielomiany
Ania: Dane są wielomiany: w(x)=x2+x−1; G(x)=ax+b; H(x)=x3+6x2+4x−5. Wyznacz współczynniki a i b,
tak aby W(x)G(x)=H(x)
3 lut 16:31
kachamacha: (x2+x−1)(ax+b)=x3+6x2=4x−5
3 lut 16:33
kachamacha: wymnażasz i przyrównujesz odpowiednie współczynniki
3 lut 16:34
kachamacha: ax3+bx2+ax2+bx−ax−b=x3+6x2+4x−5
3 lut 16:35
kachamacha: a=1
b+a=6
b−a=4
b=5
zatem b=5
a=1
3 lut 16:36
Ania: wyszło mi ax3−x3+ax2−ax+bx−4x−b+5=0 dobrze? i do czego teraz to mam porównać?
3 lut 16:39
Ania: aaa dziekuje
3 lut 16:39