matematykaszkolna.pl
planimetria stereometria Macius: trójkąt o bokach: 4, 3, 6 obraca się wokół każdego z boków. Oblicz objętości otrzymanych brył. Moje rozwiązanie: po obrocie wokół boku o długości 3 powstaje stożek o wysokości 3 i ramieniu 4, a długość tworzącej sam muszę obliczyć(5)? bo 6 nie może ją być. Podobnie po obrocie wokol 4. Ale po obrocie wokol boku o dlugosci 6 nie wiem co powstanie. Moze ktoś podpowiedziec.
3 lut 10:51
kasiek: powstaną 2 stożki złączone podstawami. jednego tworzaca ma długość 4 a drugiego 3. Widzisz to?
3 lut 11:44
Bogdan: Dzień dobry. Dany jest trójkąt o bokach długości: a, b, c i kątach: α, β, γ, w którym c jest najdłuższym bokiem, kąt α leży naprzeciw boku a, kąt β leży naprzeciw boku b, kąt γ leży naprzeciw boku c. 1. Jeśli: a2 + b2 < c2 to trójkąt jest rozwartokątny, γ jest kątem rozwartym, α i β są kątami ostrymi, 2. Jeśli a2 + b2 = c2 to trójkąt jest prostokątny, γ jest kątem prostym, α i β są kątami ostrymi i α + β = 90o, 3. Jeśli a2 + b2 > c2 to trójkąt jest ostrokątny, wszystkie kąty są kątami ostrymi. W podanym zadaniu: a = 3, b = 4, c = 6. 32 + 42 < 62, a więc trójkąt jest rozwartokątny. 1. Trójkąt obraca się wokół boku a = 3. Powstała wskutek obrotu bryła jest stożkiem o tworzącej c = 6 z wydrążonym w podstawie stożkem o tworzącej b = 4. Stożek zewnętrzny i wewnętrzny mają tę samą podstawę. 2. Trójkąt obraca się wokół boku b = 4. Powstała wskutek obrotu bryła jest stożkiem o tworzącej c = 6 z wydrążonym w podstawie stożkem o tworzącej a = 3. Stożek zewnętrzny i wewnętrzny mają tę samą podstawę. 3. Trójkąt obraca się wokół boku c = 6. Powstała wskutek obrotu bryła składa się z dwóch sklejonych podstawami stożków o tworzących a = 3 i b = 4 (bryła ta przypomina obracający się bączek).
3 lut 11:55
Macius: dziękuję za podpowiedzi, muszę obliczyć tylko objętość a więc potrzebuje tylko znać promień i wysokość. Bok wokół którego się obraca trójkąt to wysokość? W 1 i 2 aby obliczyć objętość muszę dodać objętości obu tych stożków(wewnętrzny, zewnętrzny) czy może odjąć? W 3 przypadku bok wokół którego obraca się trójkąt jest średnicą podstawy?
3 lut 12:30
Bogdan: W przypadku 1. i 2. objętość bryły jest różnicą objętości stożka zewnętrznego i wewnętrznego. W przypadku 3. objętość bryły jest równa sumie objętości stożków.
3 lut 12:32
Bogdan: W przypadku 1. promieniem wspólnej podstawy stożków jest wysokość w trójkącie opuszczona na bok a = 3. W przypadku 2. promieniem wspólnej podstawy stożków jest wysokość w trójkącie opuszczona na bok b = 4. W przypadku 3. promieniem wspólnej podstawy stożków jest wysokość w trójkącie opuszczona na bok c = 6.
3 lut 12:38
Bogdan: Dla wyznaczenia długości wszystkich wysokości w trójkącie, czyli długości: ha - wysokość opuszczona na bok a, hb - wysokość opuszczona na bok b, hc - wysokość opuszczona na bok c, można obliczyć pole powierzchni trójkąta ze wzoru Herona: PΔ = p(p - a)(p - b)(p - c), gdzie p = (a + b + c) / 2. p = (3 + 4 + 5) / 2 = 13/2, p - 3 = 7/2, p - 4 = 5/2, p - 6 = 1/2. PΔ = 13/2 + 7/2 + 5/2 + 1/2 = 455 / 4. teraz obliczamy długości wysokości z zależności: 3*ha / 2 = 455 / 4 4*hb / 2 = 455 / 4 6*hc / 2 = 455 / 4
3 lut 12:49
Macius: W 1 przypadku, h= 3 i dla l=6 r =3{3} a V= 27π h=3 i dla l=4 r2 =7 a V= 7π czyli objętość całego stożka wynosi 20π Dobrze zrobiłem? W 2 przypadku natomiast nie wiem czy 4 wokół której obracany jest trójkąt jest wysokością w nowym stożku? bo jeśli tworząca stożka wewnętrznego wynosi 3 to wysokość musi już być inna?
3 lut 12:50
Macius: nie odświeżyłem, czyli źle zrobiłem
3 lut 12:52
Bogdan: Źle
3 lut 12:58
Macius: Dziękuję bardzo, zrobiłem wszystko
3 lut 14:05