planimetria stereometria
Macius: trójkąt o bokach: 4, 3, 6 obraca się wokół każdego z boków. Oblicz objętości otrzymanych
brył.
Moje rozwiązanie:
po obrocie wokół boku o długości 3 powstaje stożek o wysokości 3 i ramieniu 4, a długość
tworzącej sam muszę obliczyć(5)? bo 6 nie może ją być. Podobnie po obrocie wokol 4.
Ale po obrocie wokol boku o dlugosci 6 nie wiem co powstanie. Moze ktoś podpowiedziec.
3 lut 10:51
kasiek: powstaną 2 stożki złączone podstawami. jednego tworzaca ma długość 4 a drugiego 3.
Widzisz to?
3 lut 11:44
Bogdan:
Dzień dobry.
Dany jest trójkąt o bokach długości: a, b, c i kątach: α, β, γ, w którym c jest
najdłuższym bokiem, kąt α leży naprzeciw boku a, kąt β leży naprzeciw boku b,
kąt γ leży naprzeciw boku c.
1. Jeśli: a2 + b2 < c2 to trójkąt jest rozwartokątny,
γ jest kątem rozwartym, α i β są kątami ostrymi,
2. Jeśli a2 + b2 = c2 to trójkąt jest prostokątny,
γ jest kątem prostym, α i β są kątami ostrymi i α + β = 90o,
3. Jeśli a2 + b2 > c2 to trójkąt jest ostrokątny,
wszystkie kąty są kątami ostrymi.
W podanym zadaniu: a = 3, b = 4, c = 6.
32 + 42 < 62, a więc trójkąt jest rozwartokątny.
1. Trójkąt obraca się wokół boku a = 3. Powstała wskutek obrotu bryła jest stożkiem
o tworzącej c = 6 z wydrążonym w podstawie stożkem o tworzącej b = 4.
Stożek zewnętrzny i wewnętrzny mają tę samą podstawę.
2. Trójkąt obraca się wokół boku b = 4. Powstała wskutek obrotu bryła jest stożkiem
o tworzącej c = 6 z wydrążonym w podstawie stożkem o tworzącej a = 3.
Stożek zewnętrzny i wewnętrzny mają tę samą podstawę.
3. Trójkąt obraca się wokół boku c = 6. Powstała wskutek obrotu bryła składa
się z dwóch sklejonych podstawami stożków o tworzących a = 3 i b = 4
(bryła ta przypomina obracający się bączek).
3 lut 11:55
Macius: dziękuję za podpowiedzi, muszę obliczyć tylko objętość a więc potrzebuje tylko znać
promień i wysokość. Bok wokół którego się obraca trójkąt to wysokość?
W 1 i 2 aby obliczyć objętość muszę dodać objętości obu tych stożków(wewnętrzny,
zewnętrzny) czy może odjąć? W 3 przypadku bok wokół którego obraca się trójkąt jest
średnicą podstawy?
3 lut 12:30
Bogdan:
W przypadku 1. i 2. objętość bryły jest różnicą objętości stożka zewnętrznego
i wewnętrznego.
W przypadku 3. objętość bryły jest równa sumie objętości stożków.
3 lut 12:32
Bogdan:
W przypadku 1. promieniem wspólnej podstawy stożków jest wysokość w trójkącie
opuszczona na bok a = 3.
W przypadku 2. promieniem wspólnej podstawy stożków jest wysokość w trójkącie
opuszczona na bok b = 4.
W przypadku 3. promieniem wspólnej podstawy stożków jest wysokość w trójkącie
opuszczona na bok c = 6.
3 lut 12:38
Bogdan:
Dla wyznaczenia długości wszystkich wysokości w trójkącie, czyli długości:
ha - wysokość opuszczona na bok a,
hb - wysokość opuszczona na bok b,
hc - wysokość opuszczona na bok c,
można obliczyć pole powierzchni trójkąta ze wzoru Herona:
PΔ = √p(p - a)(p - b)(p - c), gdzie p = (a + b + c) / 2.
p = (3 + 4 + 5) / 2 = 13/2, p - 3 = 7/2, p - 4 = 5/2, p - 6 = 1/2.
PΔ = √13/2 + 7/2 + 5/2 + 1/2 = √455 / 4.
teraz obliczamy długości wysokości z zależności:
3*ha / 2 = √455 / 4
4*hb / 2 = √455 / 4
6*hc / 2 = √455 / 4
3 lut 12:49
Macius: W 1 przypadku, h= 3 i dla l=6 r =3{3} a V= 27π
h=3 i dla l=4 r2 =7 a V= 7π czyli objętość całego stożka wynosi 20π
Dobrze zrobiłem?
W 2 przypadku natomiast nie wiem czy 4 wokół której obracany jest trójkąt jest wysokością
w nowym stożku? bo jeśli tworząca stożka wewnętrznego wynosi 3 to wysokość musi już być
inna?
3 lut 12:50
Macius: nie odświeżyłem, czyli źle zrobiłem
3 lut 12:52
Bogdan:
Źle
3 lut 12:58
Macius: Dziękuję bardzo, zrobiłem wszystko
3 lut 14:05