wielomiany
Ania: wielomian W(x)=x3+mx2+nx−2 dzieli się bez reszty przez x−1, a przy dzieleniu przez x−2
otrzymujemy resztę 12. Wyznacz współczynniki tego wielomianu oraz jego pierwiastki.
Współczynniki mi wyszły: m=−4, n=5
do tego w(x)=x3−4x2+5x−2 jak to rozłożyć żeby mi wyszły te pierwiastki ? dobrze to mam ?
prosze o pomoc
3 lut 16:29
lulu: wydaje mi się, że tak ale jak rozłożyć nie wiem
3 lut 16:43
Jack:
mozesz np. skorzystać z tw. Bezouta, czyli podzielić W(x) przez x−1
3 lut 16:45
Ania: x2(x−4)+5x−2 po prostu?
3 lut 16:45
kris: to wyjdzie jej to samo co ma
3 lut 16:46
ania: jest ktoś kto by mi to rozwiązał? baaardzo prosze
3 lut 16:50
Jack:
jak podzielisz (x3−4x2+5x−2):(x−1)=x2....... to można to będzie przekształcić tak:
x3−4x2+5x−2=(x−1)(x2....)
A z tego drugiego nawiasu łatwo już policzyć ewentualne pierwiastki...
3 lut 16:50