3 lut 10:30
Kris_garg: ?
3 lut 11:08
Bogdan:
Witam.
Dany jest wielomian W (x) = ax4 + bx2 + c.
Przyjmijmy podstawienie: x2 = t.
Wielomian W(x) przyjmuje teraz postać W(t) = at2 + bt + c.
Jeśli W(x) ma 4 różne pierwiastki, to W(t) ma 2 różne pierwiastki dodatnie.
Wówczas spełnione są jednocześnie 4 założenia:
1. a ≠ 0
2. Δ > 0
3. c / a > 0 (z wzoru Viety t1 * t2 = c / a)
4. -b / a > 0 (z wzoru Viety t1 + t2 = -b / a).
W podanym zadaniu: a = p - 2, b = 2(p - 3), c = p - 1.
Rozwiąż podane w założeniach nierówności, do odpowiedzi weź ich część wspólną.
Powodzenia.
3 lut 12:04