W ogrodku Michala znajduje sie oczko wodne o pojemnosci 1,5m^3 w ktorym jest 180
magda: W ogrodku Michala znajduje sie oczko wodne o pojemnosci 1,5m3 w ktorym jest 180 litrow wody
Michal postanowil napelnic je po brzegi dolewajac wody w tempie 12 litrow na minute .Napisz
wzor funkcji V okreslajacej zaleznosc ilosci wody w oczku od czasu t (w minutach) napelniania
go.Okresl dziedzine tej funkcji.Po jakim czasie Michal zakonczy prace (1 m3=1000l)?
3 lut 15:35
Eta:
V
max = 1,5m
3= 1 500 l
V(t)= 180 +12*t
| | 1 500 − 180 | |
tmax= |
| = ....... = 110 min= 1 h 50 min
|
| | 12 | |
Michał zakończy napełnianie po 1h 50 min
D: t€ <0,110>
3 lut 15:58