pomocy
maks: Wyznacz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta dowolnego α,wiedząc,że :
a) sinα = 4/5 ; α E (900 , 1800 ) ( tam koło tych kątów 90i 180 stopni i
alfy jest takie E a one jest u mnie takie zaokrąglone, wygląda to jak taki zaokrąglony
trójżab, ale nie wiem jak to tu napisac, chyba ten znaczek oznacza, że coś tam nalezy
czy cos w tym stylu
b) cosα = 0, 5 ; α E ( 3/2 π , 2 π )
c)sinα = - 1/2 ; α E ( 1800 , 2700 )
3 lut 10:24
kasiek: a)
sin2α+cos2α=1
(4/5)2+cos2α=1
cos2α=1-16/25
cos2α=9/25
cosα=3/5 lub cosα=-3/5
ale α należy do 2ćwiartki więc cosα jest ujemny
stąd cosα=-3/5
tgα=sinα/cosα=(4/5)/(-3/5)=-4/3
ctg=-3/4
3 lut 10:36
kasiek: reszta po przerwie
3 lut 10:37
maks: ok
3 lut 10:38
kasiek: cos2α+sin2α=1
(1/2)2+sin2α=1
1/4+sin2α=1
sin2α=1-1/4
sin2α=3/4
sinα=√3/2 lub sinα=-√3/2
i 4 ćwiartka to sin jest ujemny.
więc sinα=-√3/2
tgα=sinα/cosα=(-√3/2)/(1/2)=-√3
ctg=-1/√3
3 lut 11:18
maks: ok czekam na podpunkt c
3 lut 11:33
kasiek: c)
sin
2α+cos
2α=1
1/4+cos
2α=1
cos
2α=3/4
cosα=
√3/2 lub cosα=-
√3/2
i mamy 3 ćwiartkę wtedy sin jest ujemny
wiec cosα=-
√3/2
tgα=sin/cos=(1/4)/(-
√3/2=-1/2
√3
ctg=-2
√3
no i po zadanku
3 lut 11:40
maks: wielie dzieki
3 lut 11:42