matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
usuń niewymierność z mianownika
aniaa2:
6+3
√
2
−3
√
6
−2
√
3
Usuń niewymierność z mianownika ułamka u=
√
6
−
√
2
3 lut 14:43
kachamacha:
rozrzerzamy o
√
6
+
√
2
3 lut 14:45
kachamacha:
(6+3
√
2
−3
√
6
−2
√
3
)(
√
6
+
√
2
)
=
6−2
3 lut 14:47
kachamacha:
6
√
6
+6
√
2
+3
√
12
+6−18−3
√
12
−2
√
18
−2
√
6
=
4
3 lut 14:50
kachamacha:
4
√
6
+6
√
2
−12−2
√
18
=
=
4
3 lut 14:51
kachamacha:
4
√
6
+6
√
2
−12−6
√
2
=
=
4
3 lut 14:52
kachamacha:
4(
√
6
−3)
=
=
√
6
−3
4
3 lut 14:53