Prosze pomóżcie.. ekstrema lokalne.
Kate: wyznacz, dziedzine, ekstrema lokalne funkcji
f(x) = (x2+ x−1)ex
dziedzina będzie się równać: R
później wyliczyłam pochodną i wyszło:
ex ( x2+3x)
przyrównałam do zera z definicji o WK.
ex ( x2+3x) = 0 (ex będzie zawsze dodatnie więc można je eliminować)
czyli x2+3x=0
czyli x(x+3)=0
czyli x =0 , x= −3
czy to jest dobrze ?
teraz z definicj o WW na istnienie ekstremum
trzeba ustalić znak przebiegu funkcji i narysować sobie linie zmiany znaku
Jak się ją robi ? kiedy funkcja zmienia znak i przechodzi przez punkt a kiedy odbija ? pomóżcie
prosze. Wiem że rysowanie zaczyna się od prawej strony.
w tym wypadku od dołu czy od góry ?
3 lut 14:39
kachamacha: odbija się kiedy liczba pierwiastków ( miejsc zerowych jest parzysta)
3 lut 14:42
kachamacha: od góry rysujesz
3 lut 14:42
kachamacha: w −3 jest max
w 0 jest min
3 lut 14:43