zderzenie doskonale niesprezyste
Martaa: Czesc ! Mam problem z fizyka ... a oto to nieszczesne zadanie :
Dwie jednakowe kule olowiane o masie m kazda zawieszono obok siebie na lekkich rownoleglych
linkach tak ze stykaly sie one ze soba. Nastepnie jedna z kul odchylono i puszczono swobodnie.
Obliczyc ile ciepla wydzieli sie przy zderzeniu kul jezeli wysokosc uniesienia odchylonej kuli
nad pierwotny poziom wynosi h a zderzenie bylo doskonale niesprezyste.
3 lut 13:53
maciej: to ze zderzenie bylo doskonale niesprezyste oznacza ze cala energia kinetyczna kuli została
przekształcona na ciepło.
W dolnym położeniu ruchu wachadła (jakie stanowi odchylona kulka) −punkcie zderzenia cała
energia potencjalna wynikajaca z wychylenia wahadla z polozenia rownowagi zamieniona jest na
energie kinetyczna.
czyli,
cieplo wydzielone bedzaie rowne eneregi potencjalnej kulki

Q=mgh;
3 lut 14:30
KeyNew: yyyy maciej Ty mówisz serio? jak nie masz pojęcia to zanim odpowiesz to sprawdź. Zderzenie
doskonale niesprężyste znaczy ni mniej ni więcej tyle, że po zderzeniu kule łączą się ze soba
i dalej poruszają się razem, a tylko część energii jest zamieniona na ciepło...
a jeśli chodzi o zadanie, to po prostu obliczasz energię potencjalną, a potem obliczasz jaką
prędkość będzie miała kulka tuż przed zderzeniem. Potem zasada zachowania pędu czyli mv1=2mv
i teraz obliczasz prędkość.(masy masz i v1 też dzięki porównaniu energii). Po obliczeniu
prędkości obu kul razem, oblicz energię kinetyczną ze wzoru (2mv2)/2 i następnie od
początkowej energii( tej mgh) odjmij tą co przed chwilą obliczyłaś, dzięki czemu otrzymasz
stratę energii(czyli tą co się zamieniła na ciepło)
11 gru 19:21
Kamila : Wystrzelony z pistoletu pocisk o masie m=8g wbil sie w drewniany klocek o masie 5kg zawieszony
na linkach. Wskutek uderzenia linki odchylily sie od pionu o kąt maksymalnej wartosci 30
stopni. Z jaka szybkością pocisk uderzyłw klocek, jeżeli odległość od środka masy klocka do
punktu zawieszenia wynosiła 1m? (Odp. 714m/s)
26 gru 12:32
daras: brednie wypisują od 3 lutego
26 gru 12:45
daras: Ek pocisku = E−p klocka wraz z pociskiem
z cosα policzysz h
26 gru 12:52
Kamila : dzięki, h juz mam. Ale czy dobrze zrozumiałam, że Ek pocisku równa jest E potencjalnej klocka z
pociskiem?
26 gru 13:18
daras: tak ale w najwyższym punkcie
26 gru 18:48
MQ: @daras nie wypisują bredni. Tylko część energii zostanie zamieniona na energię
cieplną.
1. Pęd układu zostanie zachowany.
2. Energia całkowita układu zostanie zachowana. Ep kuli przed zderzeniem równa będzie Ek
połaczonych kul po zderzeniu plus energia cieplna.
26 gru 20:07
Julia: Uczen przemierza 1/5 drogi do szkoly pieszo idąc ze średnią szybkością 5km/h. Pozostala czesc
drogi jedzie autobusem ze średnią szybkością 25km/h. Oblicz średnią szybkość ucznia. Proszę o
pomoc
9 sty 18:19