fgjsr
KASIA.:
Pomóżcie.
Ile wyrazów ciągu 5,9,13,17, ... należy dodać, aby otrzymać liczbę 10877?
3 lut 13:40
3 lut 13:43
KASIA.: Czemu w liczniku jest 5+5
4 lut 19:20
KASIA.: nie wychodzi 73 tak jak powinno ; /
4 lut 20:03
ICSP: jak to nie wychodzi. Przecież bart nie walnąłby głupoty.
21754 = (10 + 4n − 4)n ⇔ 4n2 + 6n − 21754 = 0
Δ = 36 + 348064 = 348100
√Δ = 590
n1= 73
n2 = − 74,5. W czym tutaj jest problem. Drugi jest sprzeczny wiec pierwszy jest odpowiedzią.
4 lut 20:10
KASIA.: aha... bo ja przeniosłam 4n
2 + 6n... na drugą i dlatego ; p
dzięki
4 lut 20:20