wykaż że
Donia: Wykaż że liczby N{U{3p6}u{p12}+3}
3 lut 13:40
bart: no i co z tymi liczbami?
3 lut 13:41
Donia: | | 3√6 | | 6 | | 12√3 | |
N |
| − |
| i liczba |
| są przeciwnymi |
| | √12+3 | | 2√2−√6 | | √2 | |
prosze o pomoc
3 lut 14:58
kachamacha: trzeba zająć sie pierwszą liczbą
3 lut 15:04
kachamacha: | | 3√6(2√2−√6)−6(2√3+3) | |
= |
| |
| | 4√6−2√18+6√2−3√6 | |
3 lut 15:08
3 lut 15:12
3 lut 15:13
3 lut 15:14
Donia: ale jak po kolei sobie z tym poradzić?
3 lut 15:15
kachamacha: =−4√18−6√6=−12√2−6√6
3 lut 15:16
bart: ich suma daje 0
3 lut 15:17
bart: one chyba nie sa przeciwne
3 lut 15:23
Donia: ale w trescii zadana napisne jest że trzeba wykazać ich przeciwność?
3 lut 15:30
Donia: w tresci pisze że ta pierwsza jest przeciwną drugiej liczby itrzeba to wykazać
3 lut 15:41
kachamacha: przeciwne liczby to takie ktorych suma =0
3 lut 16:04
bart: a kacha obliczyla ze jedna z liczb po uproszczeniu to −12
√2−6
√6
| | 12√3 | | 12√6 | |
a druga liczba: |
| = |
| =6√6 |
| | √2 | | 2 | |
−12
√2−6
√6−6
√6=−12
√2−12
√6≠0
3 lut 16:09
kachamacha: to pewnie gdzies sknociłam
3 lut 16:16
kachamacha: chyba że
Donia źle spisała przykład
3 lut 16:16
bart: nie no wlasnie ok zrobilas
3 lut 16:18
kachamacha: uuufffff
3 lut 16:18
Donia: sprawdziłam i liczby są dobrze napisane tresc jest nastepująca wykaż że liczby ta pierwsza
obliczona i ta druga są liczbami przeciwnymi
3 lut 16:20
bart: a co znaczxy to N ?
3 lut 16:23
Donia: to był skrót od nawias
3 lut 16:27