funkcja
astral: Oblicz, dla jakich wartości parametru m funkcja określona wzorem f(x) −(m−4)x2 −4x+m−3 ma dwa
miejsca zerowe, z których jedno jest mniejsze od 1 a drugie wieksze od 1.
3 lut 13:20
astral: refresh
4 lut 19:16
bart: juz wczoraj patrzylem na to zadanie i trudno tu warunki wymyslic..
moze
1
o Δ>0 − to napewno

2
o a≠0 to tez napewno

i moze:
3
o p=1
4
o q<0
4 lut 19:24
astral: no właśnie

w odpowiedziach dali założenia, że delta >0 oraz
lub
co dla mnie troche nielogiczne jest
4 lut 19:39
Basia:
a dlaczego p=1 ?
wcale nie musi np: y = x2−9 x1=−3<1 x2=3>1 p=0
1.
dla −(m−4) = 4−m>0
masz warunek f(1)<0
2.
dla −(m−4) = 4−m<0
masz warunek f(1)>0
4 lut 19:40
Basia:
narysuj to sobie, wtedy zrozumiesz
4−m>0 ⇒ ramiona do góry
jeżeli f(1)<0 ⇒ to pierwsze miejsce zerowe musi być "wcześniej", a drugie "później"
4−m<0 ⇒ ramiona w dół
jeżeli f(1)>0 ⇒ jak wyżej
4 lut 19:43
4 lut 19:44
astral: ah, jassne, dzięki ; )
4 lut 19:48
Eta:

rozaważamy układ warunków
1
o a ≠0 => m≠ 4
| | 1 | |
2o Δ>0 => .............. m€ ( − |
| , 7U[1}{2})
|
| | 2 | |
3
o dla a>0 , czyli m>4 −−− parabola ramionami do góry
czyli f(1) <0 −−−− to miejsca zerowe będą spełniaać warunek zadania
| | 1 | | 1 | |
f(1)= ........ = 2m−11< 0 => m <5 |
| i m >4 => m€(4, 5 |
| )
|
| | 2 | | 2 | |
4
o dla m<4 −−− parabola ramionami w dół
| | 1 | |
zatem f(1) >0 => m > 5 |
| i m<4 −−−− sprzeczność
|
| | 2 | |
4 lut 20:12