oblicz nierówność wykładniczą:
Anka: oblicz nierówność wykładniczą:
x-3 1
3 ------ < ---
3x-2 3
2 lut 23:34
Mickej: to nie jest nierówność wykładnicza
2 lut 23:41
Anka: więc co to jest?
2 lut 23:48
Anka:
x-3
------
3x-2 1
3 < ------
3
2 lut 23:49
nocek:
ponieważ 1/3 = 3-1 więc w/w nierówność
przekształcamy do takiej nierówności
x - 3
----------- < - 1 a to już chyba potrafisz rozwiązać?
3x - 2
3 lut 00:05
Mickej: to co zapisałaś później to wygląda na wykładnicza ale to na początku na bank nie
3 lut 00:22
łódź podwodna: Mickej Jesteś WIELKI!
Zobacz... "marynarz" y≤ ...... szok!
3 lut 00:26
Anka: Moze ktos pomoże w rozwiązaniu bo mam juz rozwiązania ale nie wiem czy dobre
4 lut 12:44
dormat : ja jednak bede sie upierac ze, zapis wg nocka jest błędny. prawidłowy zapis powinnien
wyglądać nastepuijąco:
dziedzina: x≠2/3
a nastepnie wszystko pomnożyc przez 3 i wtedy mamy ze:
9 (x-3)
.........................<1 a to juz łaatwe do rozwiązania

3x-2
4 lut 13:00
4 lut 13:04
melon89: nie umiem
4 lut 14:15
nocek:
Dormat! Nocek Ci udowodni,że ma rację ! to typowa nierówność wykładnicza!
i do tego banalna!

więc tak jak zapisałam tak ma być!
oczywiście przy założeniu x≠ 2/3
x -3 +3x - 2 4x - 5
dalej tak -------------------- <0 <=> ------------ <0
3x -2 3x -2
zamiana na iloczyn czyli ( 4x -5)( 3x -2) <0
miejsca zerowe to x= 5/4 i x = 2/3 ramiona paraboli do góry!
+ + + + + I I + + +
--------------------(2/3)----------------(5/4)---------- >x
I - - - - - - I
wybieramy wartości ujemne bo <0
odp: x€ ( 2/3, 5/4) ( a nie jak napisałeś błednie x< 5/4)
teraz popatrz na to rozwiązanie! ...... i nie krytykuj "nocka" OK?
5 lut 02:52