kombinatoryka
lila: Tworzymy dwuznakowe kody zbudowane z liter i cyfr. Ile jest takich kodów, w których występuje
co najmniej jedna litera, jeśli:
a) nie rozróżniamy liter małych i wielkich ( odp ma być: 1196)
b) rozróżniamy litery małe i wielkie ( odp. ma być: 3744)
Zakładamy, że alfabet skłaada się z 26 liter.
czy mozna to zadanie zrobic regula mnozenia

bo mi wychodzi troche za duzo
Potrzebuję rozwiązania. Z góry dziękuję za pomoc
3 lut 12:36
maciej: jak dla mnie
to łączna liczba kodow bedzie suma mozliwosci zbudowania kodu z samych liter
oraz z jednej i jednej cyfry
mozliwosc zbudowa z samych liter (wariancja 2 nad 26 = 26*25=650)
mozliwosc zbudowania z jednej cyfry i litery:
najpierw wybieramy jedna litere (V 1 nad 26 =26) pozniej wybieramy jedna cyfre (V 1 z 10 = 10)
łączna liczba takich wyborów to (z reguly mnozenia) 260, calosc x2 bo mozemy wybrac na pierwsze
msce kodu litere potem cyfre i odwrotnie :
czyli po mojemu to jest: 650+2*260=1170 ale ekspertem od kombinatoryki nie jestem
3 lut 12:55
lila: no dobra a liter nie rozrozniamy przeciez jest roznica w kodzie ab i ba
3 lut 13:29
lila: bo ja zrobilam tak 2*262+26*10+10*26 no ale tego za duzo wychodzi
3 lut 13:30
Lexie: Przykład a)
mamy możliwe kombinacje AA A1 lub 1A
a więc, aby obliczyć same kombinacje kodu:
AA= 26*26
A1=26*10
1A= 26*10
Wyniki sumujemy i wychodzi dokładnie 1196
Błagam, niech ktoś zrobi b)
26 wrz 20:25
Mila:
52 litery w alfabecie łącznie: małych i dużych
kody
AA
A1
1A
52*52+2*52*10=2704+1040=3744
26 wrz 21:15