oblicz wartosc
ja: Oblicz wartosc b i d (współrzędne) wiedzią ze f(x)x2+bx=c
ma dwa miejsca zerowe x1=−2 x2=3
3 lut 12:28
julinek: chyba chodzi o b i c?
3 lut 12:34
ja: tak tm jest błąd powinno byc b i c
3 lut 12:40
julinek: wstawiamy za x (−2) i mamy
0=(−2)2−2b−c
i drugie równanie analogicznie tylko wstawiamy za za x (3)
0=32+3b−c
z tych równań otrzymujemy układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi b i c i go rozwiazujemy
0=(−2)2−2b−c
0=32+3b−c
0=4−2b−c
0=9+3b−c
c=−2b+4
0=9+3b+4b−4
c=−2b+4
−7b=5/(−7)
b=−5/7
c=−2(−5/7)+4
c=38\7
3 lut 13:15