proszę o pomoc
zbyszek:

oblicz pole kwadratu przekątna 6 cm
3 lut 11:47
julinek: Oznaczamy bok przez x. Z tw.Pitagorasa mamy
x2+x2=62
2 ∧ x2=36/2
x2=18
x=√18
x=3√2
pole: 3√22=9*2=18
3 lut 12:19
ich: bok kwadratu "a"
sin45= a6
√2\2=a\6
2a=6√2
a=3√2
Pk=a2
Pk=(3√2)2=36
można tez bez używania trygonometrii
przekątna : a√2
a więc a√2=6
a=6\√2=6√2\2=3√2
Pk=a2
3 lut 12:20
sylwia: przekątna kwadratu d=a
√2 ,
| | d | | 62 | | 36 | |
wzór na pole kwadratu P=a2 = ( |
| )2 = |
| = |
| =18 |
| | √2 | | (√2)2 | | 2 | |
3 lut 15:51
Bogdan:
Tu prawie nie ma obliczeń. Trzeba tylko znać wzory na pole powierzchni kwadratu.
| | 1 | |
Jeśli długość przekątnej kwadratu jest równa d, to pole P = |
| d2. |
| | 2 | |
| | 1 | |
W tym przypadku rachunek ogranicza się do: P = |
| *6 2 = 18  |
| | 2 | |
3 lut 16:15
zbyszek: Thhx
9 lut 14:07