Wyrażenie nieoznaczone
IG:
Czy
∞*
∞ jest symbolem nieoznaczonym?
Bo mam takie zadanie
( Wstawiam początek jak bym to zrobił, lim nie piszę jak coś, n→
∞)
(3n
2+n)
12n=e
12n*lnI3n2+nI
Przechodzę z granicą do wykładnika
| 1 | |
| n*lnI3n2+nI= I tutaj mam problem, bo ja wymnożyłbym normalnie ∞*∞=∞, w odpowiedziach |
| 2 | |
mam, że ma wyjść 1, a za cholerę nie wiem jak do tego dojść. Próbowałem z De'Hospitala, ale
| | ∞ | | 0 | |
nie mam za bardzo pomysłu na przekształcenie tego tak, żeby było |
| albo |
| a nie |
| | ∞ | | 0 | |
| | 0 | | ∞ | |
|
| / |
| . Może ktoś spojrzeć? |
| | ∞ | | 0 | |