funkcja
astral: f(x)=x2−|4x−4|
jak narysować taką funkcję?
3 lut 10:55
astral: odswiezam
4 lut 10:39
astral: refresh
4 lut 18:31
Godzio:
W przedziale 4x − 4 < 0 ⇒ f(x) = x2 + 4x − 4 dla x ∊ (−∞,1)
4x − 4 ≥ 0 ⇒ f(x) = x2 − 4x + 4 dla x ∊ <1,∞)
4 lut 18:38
bart: 4x−4=0
dla x=1

mamy dwa przedzialy x∊(−
∞,1) i <1,
∞)
dla I przedzialy 4x−4 przyjmuje wartosci ujemne(czyli zmieniamy znaki w bezwzglednej wartosci),
dla II dodatnie.
f(x)=x
2−4x+4 dla x≥1
f(x)=x
2+4x−4 dla x<1

powodzenia w rysowaniu
4 lut 18:39
bart: aha i jeszcze ulatwienie

x
2−4x+4=(x−2)
2 a wiec narysuj x
2 i przesun wykres o 2 w prawo ale tylko dla x>1
4 lut 18:40
bart: aha i jeszcze ulatwienie

x
2−4x+4=(x−2)
2 a wiec narysuj x
2 i przesun wykres o 2 w prawo ale tylko dla x>1
4 lut 18:41
astral: aha, tak wystarczyło zrobić dzięki wielkie

4 lut 18:52