Funkcje ,mam nadzieje że ktoś bedzie w stanie mi pomóc .=]
Michał: 1)Sprawdz czy do wykresu funkcji f(x)=(1+√2)x X , należą punkty : A=(√2 , 2+√2) i
,B=(1−√2,3)
2)Dana Jest Funkcja f(x)=(x+1)3−(x−2)3−27 , Sprowadz wzór do najprostszej postaci , oblicz
f(2√5)
Bardzo Bym prosił o pomoc.
3 lut 10:52
kachamacha: sprawdzając czy dany pkt nalezy do wykresu podstawiasz współrzędną x do wzoru funkcji oraz y i
jesli otrzymasz równość stron to pkt należy
3 lut 12:44
kachamacha: w drugim natomiast po uproszczeniu podstawisz pod x 2√5 i otrzymasz wartość funkcji w tym
punkcie
3 lut 12:45