Równanie
Monio: Rozwiąż równanie:
x(x4(x+3)+2)=3(x+1)
3 lut 10:24
Miłosz: Z moich obliczeń wychodzi że x=−3 lub x=1 lub x=−1
3 lut 10:33
Monio: Powinno wyjść x należy do{−3,1}.
3 lut 10:36
Miłosz: przecież −1 mieści się w tym przedziale czyli jest dobrze bo zarówno jest w tym przedziale −3,
−1, 1
3 lut 10:46
Monio: Ale jak to rozwiązałeś bo ja doszedłem tylko do takiego równania x6+3x5−x−1=0
3 lut 10:50
Miłosz: najpierw wymnożyłem nawiasy i przeniosłem z prawej strony wartości na lewą i zredukowałem i
wyszło równanie x
7+3x
6−x−3=0 następnie wypisałem sobie dzielniki 3 i wyszło mi że w(−3) jest
równe 0 to te moje równanie podzieliłem przez x+3 i wyszło mi x
6−1 czyli te równanie
x
7+3x
6−x−3=0 można zapisać jako (x
6−1)(x+3) dalej już powinieneś sobie dać rade
3 lut 10:55
anulka: mi to tak wychodzi...
x(x5+3x4+2)=3x+3
x6+3x5+2x=3x+3
x6+3x5+2x−3x−3=0
x6+3x5−x−3=0
x5(x+3)−1(x+3)=0
x5−1=0
x5=1⇒x=1
x+3=0
x=−3
3 lut 11:12
anulka: nie wiem skąd Miłosz wziął x
7−kolejność wykonywania działań się kłania
3 lut 11:14
Miłosz: Prawda anulka ma racje

po prostu 2 razy wymnożyłem przez x co juz mnozyłem
3 lut 11:22
Miłosz: Anulka jak możesz to weź spróbuj rozwiązać te zadanie moje co dodałem na forum zadankowym

godzinke temu z funkcjami trygonometrycznymi
3 lut 11:24
anulka: sorki,ale nie wiem
3 lut 11:26