potrzebna pomoc
marynarz: sprawdz rachunkowo, ktory z punktow : A = ( 1 ; 1) , B = ( - 2 ; 2), C = ( 6 ; - 1 )
spelniaja nierownosc x - y - 1 ≥ 0.
prosze o zrobienie tego zadania
2 lut 22:56
Lucy: No nie przeginaj podstawiaj do nierówności kazdy punkt osobno i czy L=P?
2 lut 23:00
marynarz: a co z tym 0 ?
2 lut 23:04
Lucy: Np A=(1;1)
pierwsz wspólrzędna, to x, a druga, to y.
więc:
1-1-1≥0
-1≥0 sprzecznośc, wiec A nie spełnia nierówności
2 lut 23:07
Lucy: B=(-2;2)
-2-2-1≥0
-5≥0 sprzecznośc, B nie spełnia nierówności
2 lut 23:08
Lucy: C=(6;-1)
6-(-1)-1≥0
6+1-1≥0
6≥0 nierównośc prawdziwa, wiec C spełnia te nieównośc
2 lut 23:09
marynarz: a w c wyjdzie 4 ≥ 0 i tez jest sprzeczne dzieki
2 lut 23:10
Lucy: Lece i ucz sie ucz
2 lut 23:10
marynarz: porabalo mi sie nie zauwalzylem minuta
wielkie dzieki
2 lut 23:10
Lucy: Oj dużo nauki przed Tobą, , zapamietaj 4≥0, to prawda


Nie moze by sprzeczne

!
2 lut 23:12
marynarz: sory ale takie zadania mi sa do szczescia nie potrzebne
poprostu musze je zrobic bo nauczyciel zadal je
2 lut 23:18