Podaj równanie płaszczyzny
Basile: Podaj równanie płaszczyzny przechodzącej przez prostą l i pkt P.
l: x=t, y=2t−1, z=2, P(0,1,−1).
Jak ktoś potrafi to rozwiązać to będę bardzo wdzięczna.
3 lut 01:16
AS:
Wystarczy wyznaczyć dwa różne punkty prostej i przeprowadzić
płaszczyznę przez trzy punkty.
Dla t = 1 mamy x = 1 , y = 1 , z = 2 , A(1,1,2)
Dla t = −2 x = −2 , y = −5 , z = 2 , B(−2,−5,2)
Równanie płaszczyzny; A*x + B*y + C*z + 1 = 0
Podstawiając do równania współrzędne punktów P,A i B
otrzyma się układ trzech równań z trzema niewiadomymi.
Po rozwiązaniu otrzymamy: A = 6 , B = −3 , C = −2
i szukane równanie płaszczyzny 6*x − 3*y − 2*z + 1 = 0
3 lut 09:59