całka funkcji wymiernej
matiaz: | | 1 | |
poproszę o rozwiązanie tego  ∫ |
| dx  |
| | x2−4x+29 | |
3 lut 00:49
aras: kolego nie wiem czy dobrze myślę, ale sprawdź czy dobrze przepisałeś przykład, bo miałem
podobny i zaczynałem od policzenia delty później robiłem przez podstawienie i wychodziła ładna
całeczka u ciebie delta wychodzi grubo poniżej zera, więc jak już mówiłem sprawdź najpierw
przykład jeśli jest dobrze to może ktoś mądrzejszy ci pomoże.
3 lut 02:24
Bogdan:
| | x − 2 | |
Δ = −100, p = 2, q = 25, x2 − 4x + 29 = (x − 2)2 + 25 = 25( ( |
| )2 + 1) |
| | 5 | |
| | x − 2 | | 1 | |
Podstawienie: |
| = t, |
| dx = dt ⇒ dx = 5dt |
| | 5 | | 5 | |
| 1 | | dt | |
| * 5 ∫ |
| = ... |
| 25 | | t2 + 1 | |
3 lut 09:26