matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
kuba:
f=
4
√
x
x0 należy (0,nieskończoność) mógł by ktoś pochodną z definicji rozpisać? mi się coś miesza z góry dzięki
2 lut 23:15
Godzio:
f(x) − f(x
o
)
lim
x→x
o
=
x − x
o
4
√
x
−
4
√
x
o
lim
x→x
o
=
(
√
x
−
√
x
o
)(
√
x
+
√
x
o
)
4
√
x
−
4
√
x
o
lim
x→x
o
=
(
4
√
x
−
4
√
x
o
)(
4
√
x
+
4
√
x
o
)(
√
x
+
√
x
o
)
1
1
1
lim
x→x
o
=
=
(
4
√
x
+
4
√
x
o
)(
√
x
+
√
x
o
)
2
4
√
x
o
* 2
√
x
o
4
4
√
x
o
3
2 lut 23:47