Limesy - liczba e
Kuba: mam problem z 2 przykładami z zadania.
a) lim n−> nieskończoność (1 − n2/2n2 + 2)n2
b) lim n−> nieskończoność (1 − 1/n2)n
Nie mam pojęcia jak się do nich zabrać (tj. jak doprowadzić do postaci (1 + an)1/an = e
Pisałem z / zamiast wstawiać ułamki, bo było nieczytelne.
2 lut 22:33
Kejt: użyje dużej litery U przy wpisywaniu ułamków, będzie czytelne..
2 lut 22:37
Kejt: użyj*
2 lut 22:37
Godzio:
Ale co tu doprowadzić skoro się nie da
| | 2n2 + 2 − n2 | | n2 + 2 | | 1 | |
( |
| )n2 = ( |
| )n2 → ( |
| )∞ → 0 |
| | 2n2 + 2 | | 2n2 + 2 | | 2 | |
| | 1 | | n2 − 1 | |
(1 − |
| )n = ( |
| )n → 1∞ = 1 |
| | n2 | | n2 | |
2 lut 22:46
Bogdan:
| | a | |
Godzio, tu chodzi o limn→∞(1 + |
| )f(n) = ea |
| | f(n) | |
2 lut 22:49