A
FIZYK: NIETYPOWA POMOC

na rys przedstawiono układ elektryczny . Układ składa się z ogniwa oraz trzech
identycznych żarówek o oporze 97 Ω każda. Siła elektromotoryczna ogniwa wynosi 12V a
jego opór wewnętrzny 2Ω
1
-------------(X)------------
I I
I I
I 2 3 I
I--------(X)--------(X)----I
I I
I----------II I----------------
rysunek bardzo amatorski (X) żarówki a to na samym dole to ogniwo dwie kreski to
większa gałęź
Oblicz napięcia na każdej żarówce oraz natężenie proądu przepływającego przez każdą z
nich
WIEM ZE TO FORUM MATEMATYCZNE ALE PAN JAKUB POWIEDZIAL ZE MOGE DODAC ZADANIE Z FIZYKI TU

DLATEGO PROSZE O POMOC
2 lut 22:36
Jakub: Na początku liczę opór zastępczy układu żarówek:
Te dwie szeregowo połączone (2,3) mają opór w sumie 194Ω. Do tego dochodzi trzecia (1)
połączona równolegle żarówka.
1/Rz = 1/194 + 1/97
Z tego równania policzysz Rz (opór zastępczy dla trzech żarówek)
E=12V (siła elektromotoryczna, na papierze pisze się to E bardziej zaokrąglone)
Rw=2Ω (opór węwnętrzny ogniwa)
I = E / (Rz + Rw) (z tego policzysz natężenie prądu wypływającego z ogniwa)
U = IRz ( z tego policzysz napięcie na układzie trzech żarówek)
Żarówka 1 i układ żarówek 2 i 3 połączone są równolegle. Oznacza to że napięcie U jest
takie same na żarówce 1 i na układzie 2 i 3.
Tak więc mając napięcie U masz napięcie na żarówce 1.
Aby policzyć napięcie na żarówkach 2 i 3 trzeba policzyć natężenie prądu jaki przepływa
przez żarówki 2 i 3.
R23 = 97 + 97 = 194 (opór zastępczy żarówek 2 i 3)
I23 = U/R23 ( z tego policzysz natężenie prądu przepływającego przez 2 i 3)
U2 = I23*R2
U3 = I23*R3
No i masz napięcia na żarówkach 2 i 3.
To zadanie zrobiłem nie korzystając z drugiego prawa Kirchoffa, bo nie wiem czy je już
brałeś czy nie.
3 lut 00:24