Viete'a
help: mam problem z zadankiem
Dla jakich wartości parametru p równanie x2 −2(p−2)x−4p=0
wiem że musze wykorzystac ze wzorka viete'a
ale nie wiem ktora czesc tego zadania to a,b,c
2 lut 21:20
Kejt: przepisz całą treść.. bo to chyba tylko urywek, hm?
2 lut 21:22
help: aj zapomnialem dopisac ma dwa rozwiazania dodatnie
2 lut 21:23
kachamacha: a=1
b=−2(p−2)
c=−4p
2 lut 21:23
kachamacha: różne rozwiązania?
2 lut 21:24
help: dziekuje
2 lut 21:24
help: cała tresc :
Dla jakich wartości parametru p równanie x
2−2(p−2)x−4p=0 ma dwa rozwiązania dodatnie
2 lut 21:25
dziuba: czyli 3 założenia
Δ>0
x1*x2>0
x1+x2>0
2 lut 21:25
kachamacha: hmmm ja bym sie połaszczyła i założyła Δ≥0
2 lut 21:26
Kejt: i miałam zadanko..
2 lut 21:27
help: Δ=−2(p−2)
2−4*1*4p
dobrze podstawiłem czy nie powinno byc litery p
2 lut 21:28
Kejt: powinna być. ale powinna też być litera 'b' w nawiasie. 'c' tak samo
2 lut 21:30
utan: Δ = b2 − 4ac = [−2(p−2)]2 − 4*1*(−4p) = .......
2 lut 21:31
help: czy poprostu x1*x2= −4p
lub x1+x2=−2(p−2)
2 lut 21:31
help: dziekuje za rozjaśnienie
2 lut 21:32
utan: | | −b | | −[−2(p−2)] | |
x1 + x2 = |
| = |
| = 2(p−2) |
| | a | | 1 | |
2 lut 21:35
help: z Δ wyszlo mi 4p
2+16p+16
√Δ=
√4p2+16p+16 =2p
2+4p+4 czy dobrze kąbinuje ?
2 lut 21:40
Kejt: tak się zapytam.. po co wyciągasz pierwiastek z delty..? i druga sprawa.. nie możesz tak tego
spierwiastkować..
2 lut 21:42
help: taki nawyk

ze jak delta to i pierwiastek

i potem x1 i x2
2 lut 21:46
Bogdan:
Tutaj na pewno jest Δ ≥ 0, a nie Δ > 0.
2 lut 22:01
2 lut 22:02