Wariacja i kombinnacja
Monika: V2x−1 − C1x =79
To ma być wariacja z powtórzeniami czy bez?
proszę o pomoc.
2 lut 21:19
Bogdan:
Vnk to k−elementowa wariacja bez powtórzeń z n−elementowego zbioru
Cnk to k−elementowa kombinacja z n−elementowego zbioru
2 lut 21:24
kachamacha: rozpisz ze wzorów
2 lut 21:24
Bogdan:
| | | | 7 * 6 * 5 | |
np.: V73 = 7 * 6 * 3, C73 = | = |
| |
| | | 1 * 2 * 3 | |
2 lut 21:25
2 lut 21:25
2 lut 21:26
Monika: ja wiem jak to obliczyć na liczbach, ale na x? może rozszerzyć mianownik? tak żeby oba miały
wspólne
2 lut 21:26
kachamacha: a rozpisz proszę
2 lut 21:28
Monika: (x−1)[x−1)−2]! − x!1(x−1)! = 79
o to chodziło?
2 lut 21:33
Bogdan:
Niepotrzebna jest tu silnia.
V
x−12 = (x − 1)(x −2)
x∊N
2 lut 21:36
Monika: dzięki wielkie.

Sama bym w życiu nie dała rady
2 lut 21:50